Ametelile la ridicarea in picioare

Ametelile la ridicarea in picioare

Ametelile sant cauzate de o stimulare brutala a sistemului vestibular care excita o componenta vegetativa. Aceasta duce la o scadere brusca a tensiunii in arterele care transporta sangele la creier. Prin scaderea tensiunii, creierul primeste mai putin sange oxigenat. Ameteala, provocata de lipsa oxigenarii corespunzatoare a creierului, survine adesea la ridicarea din pozitia culcat sau asezat (asa-numita hipotensiune posturala) si dureaza cateva secunde.

Hipotensiunea ortostatica insoteste diabetul, unele polinevrite toxice etanolice, traumatismele cervicale, modificari la nivelul coloanei cervicale precum si traumatisme cerebrale. Tratament este stabilit in functie de cauza.

Unora dintre noi, in special la persoanele varstnice, tensiunea arteriala scade foarte mult atunci cand acestea se asaza sau se ridica in picioare (afectiune numita hipotensiune posturala sau ortostatica).

Simptomele descrise ca si sincopa, ametelile, starea confuzionala, sau vederea incetosata apar la cateva secunde sau minute de la schimbarea pozitiei si se amelioreaza rapid la reluarea pozitiei culcat.

Cu toate acestea unele persoane cad, lesina, uneori dar foarte rar au si o convulsie scurta.

Persoanele tinere pot prezenta simptome similare la ridicarea in pozitie verticala, fara sa le scada TA (tensiunea arteriala).

De multe ori frecventa lor cardiaca creste (tahicardie) la ridicarea in picioare, afectiune numita sindrom tahicardic ortostatic postural (STOP)

Cauzele si caracteristicile ametelilor aparute la ridicarea in picioare sunt multiple.

Dintre cauze ar putea fi: afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni ale maduvei spinarii, afectiuni ale nervilor periferici, scaderea volumului sangvin, boli cardiace si ale vaselor de sange,medicamente, alte probleme.

Aceste informatii nu inlocuiesc niciodata vizita la medic. Pentru consiliere si indrumare va invit sa ma contactati.

1
Offf... vertijul asta!
Cum se pune diagnosticul în vertij

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts