Aparatul dentar - Intre chin si necesitate

Aparatul dentar - Intre chin si necesitate

Cu totii am observat cum zambetul si aspectul danturii influenteaza fizionomia unei persoane. Zambim cu incredere deplina atunci cand aspectul danturii noastre este ingrijit si cu cat mai putine imperfectiuni. Se stie ca putine persoane sunt inzestrate din nastere cu o dantura corecta, fara a avea nevoie de aparat dentar, mai ales din punct de vedere al ocluziei, adica al modului in care se suprapun dintii nostri atunci cand muscam. Cea mai frecventa afectiune poarta numele de malocluzie, in limbaj popular denumita si dinti strambi.

Ce este ortodontia si ce legatura are cu aparatul dentar?

In ultimele decenii, medicii stomatologi specializati pe ortodontie au dezvoltat tehnici complexe pentru a-si ajuta pacientii de diverse varste sa-si corecteze afectiunile legate de pozitia defectuoasa a dintilor, iar aceasta ramura poarta numele de ortodontie. Mijlocul prin care este corectata o anomalie a danturii este denumit aparat ortodontic, dar in mod curent, pacientii folosesc notiunea de "aparat dentar".

Majoritatea pacietilor se adreseaza cabinetelor stomatologice de ortodontie din ratiuni strict estetice. Ceea ce se cunoaste mai putin este importanta covarsitoare a unei ocluzii, adica a muscaturii corecte, asupra starii generale de sanatate a intregului organism. Din pacate, publicul larg este foarte putin constient de dezechilibrele care apar in functionarea aparatului gastric si care se dezvolta ireversibil, din cauza unei muscaturi deficitare netratate la timp.

Din acest punct de vedere, aparatul ortodontic (sau dentar) este cel care are capacitatea de a realiza mobilizarea dintilor, adica miscarea acestora, spre o pozitie cat mai corecta. Asadar, cu ajutorul unui aparat dentar se poate obtine o dubla corectie, atat estetica, cat mai ales functionala.

Aparat dentar fix sau mobil?

In functie de starea danturii si de nivelul ocluziei, medicul stomatolog specializat in ortodontie va stabili un plan complex si va decide tipul de aparat (fix sau mobil) cu care se poate face corectia. Pentru ca cel mai adesea vorbim de un tratament de durata, aparatele fixe sunt cele mai indicate. Acestea pot fi realizate din safir, material ceramic sau metalic si sunt vizibile, adica sunt amplasate pe partea frontala a dintilor sau invizibile, atunci cand se monteaza in spatele acestora.

Pacientul care va decide sa poate un aparat dentar mai trebuie sa stie ca tratamentul este de durata, adica aparatul trebuie purtat intre unu si doi ani. De asemenea, purtatorul unui aparat dentar va trebui sa se prezinte periodic, la patru sau sase saptamani, la un control, in timpul caruia se va face o evaluare generala, precum si o ajustare a elementelor din sarma care alcatuiesc aparatul propriu-zis pentru a se obtine efectul scontat, adica miscarea dintilor spre o pozitie cat mai corecta. Cu ocazia acestor vizite periodice care trebuie intelese ca parte integranta a purtarii aparatului dentar, specialistul in ortodontie va aplica si o procedura de curatare profesionala a dintilor.

Inainte de montarea unui aparat dentar este nevoie de tratarea problemelor dintilor

Foarte important de retinut - niciun tratament ortodontic de indreptare a dintilor prin montarea unui aparat dentar nu poate fi inceput inainte de tratarea tuturor problemelor de sanatate a dintilor. Astfel, vor fi tratate temeinic toate cariile, se vor indeparta petele si se vor aplica tratamente de detartrare/periere a dintilor, inclusiv prin procedeul de airflow care asigura o igienizare a dintilor si a gingiilor, cu multiple beneficii. Tehnica airflow foloseste particule usor abrazive, de bicarbonat de sodiu, care sunt proiectate spre dinti si gingii cu mare putere, prin intermediul unui jet de apa. Se obtine astfel o igienizare care contribuie si la stoparea sangerarilor de natura parodontala.

Un alt aspect sensibil care trebuie constientizat este varsta de la care se poate aplica un aparat dentar, precum si momentul pana cand purtarea acestuia poate sa produca beneficii.

In cazul pacientilor de varsta frageda, evaluarea este complexa si are in vedere ghidarea corecta a eruptiei danturii permanente.

Pentru pacientii adulti, adica peste 18 ani, se poate vorbi despre elaborarea unui plan complex, cu beneficii pentru intreaga viata. Pacientul adult trebuie sa mai stie ca dupa incheierea perioadei de purtare a aparatului dentar si obtinerea efectului scontat, aspectul general al danturii poate fi schimbat radical in scop estetic prin aplicarea unor fatete dentare.

1
Coroana dentara, solutia de baza in reconstructia ...
Un nou concept in estetica dentara - Fatetele dent...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts