Ce este psoriazisul?

Ce este psoriazis-ul?

Psoriazis-ul este o boală dermatologică cronică, inflamatoare, de natură imunologică, datorată în primul rând modificărilor la nivelul sistemului imunitar. Boala determină o creștere rapidă și exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariția unor plăci tegumentare îngroșate (hipercheratozice), albicioase. Predispoziția genetică se pare că ar contribui și ea la declanșarea acestei boli, nefiind clar definit dacă acționează singură sau în colaborare cu alți factori.

Atât bărbații cât și femeile pot fi afectați în mod egal (aproximativ 2% din populația generală).

Vârsta apariției bolii este între 20-35 de ani dar poate apărea și în rândul copiilor, adolescenților sau la vârste mai înaintate.

În mod normal, celulele tegumentului cresc și se maturează gradat, urmând ca apoi să fie înlocuite de alte celule tinere. Celulele îmbătrânite din straturile superficiale ale pieleii sunt înlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde. Celulele straturilor superficiale mor și se desprind treptat odată cu desfășurarea activităților zilnice (baie, purtarea hainelor). În psoriazis, celulele nu se matureaza suficient, însă migrează rapid spre straturile superficiale ale pielii (in 3-6 zile) si formează la acest nivel leziuni caracteristice bolii (plăcile hipercheratozice).

Tipuri de psoriazis

Cea mai comună formă este psoriazisul în plăci, afectează 80% dintre pacienți. Apare sub formă de leziuni roșii la bază, acoperite cu scuame argintii. Cele mai frecvente localizări ale erupției cutanate includ coatele, scalpul și genunchii, în timp ce stresul este principala cauză a agravării bolii.

Alte tipuri sunt psoriazis gutat ("în picături"), psoriazis pustulos, psoriazis inversat, psoriazis eritrodermic și altele.

Psoriazisul a fost asociat cu rezistența la insulină. Potrivit unui studiu realizat de Clinica Dermatologică a Universității din Copenhaga, pacienții cu psoriazis prezintă un risc crescut de diabet tip 2. Fiziopatologia este în mare parte necunoscută, dar inflamația sistemică pare să provoace rezistență la insulină.

De asemenea, psoriazisul se asociază cu rezistența la vitamina D. Studiile au evidențiat importanța vitaminei D3 în tratamentul psoriazisului: doze mari de până la 35.000 UI pe o perioadă de câteva luni au redus simptomatologia pacienților cu psoriazis.

Psoriazisul poate fi însoțit și de alte boli sistemice, cum ar fi:

 • Obezitatea și sindromul metabolic - un studiu in Coreea, pe o perioadă de 8,5 ani, a urmărit aproximativ 420.000 de pacienti cu obezitate, dintre care 11.054 au manifestat psoriazis. Concluzii importante rezultate din acest studiu s-au bazat pe caracteristicile persoanelor cu psoriazis care au fost în mare parte bărbați, vârstnici și fumători. Ei au avut, de asemenea, mai multe valori crescute ale tensiunii arteriale, ale glucozei în sânge și hipertrigliceridemie, comparativ cu persoanele obeze fără psoriazis. De asemenea, analize suplimentare (meta-analysis) realizate la Universitatea din California Davis School of Medicine, care au colectat rezultatele a 35 de studii independente în 20 de țări, pe un total de peste 1.450.000 pacienți au raportat 46.714 (2,14%) cazuri de psoriazis.
 • Boala cardiovasculară
 • Boala lui Crohn
 • Artrita psoriazică este o formă distinctă caracterizată prin coexistența manifestărilor clinice de artrită și apare la aproximativ 25% dintre pacienții cu psoriazis. Aceasta provoacă inflamație la nivelul articulațiilor, cu localizare mai frecventă la încheieturi, genunchi, glezne și gât. De obicei afectează vârfurile degetelor mâinilor și picioarelor și poate afecta și coloana vertebrală.

Factori ce pot declanșa sau înrăutăți starea bolii pot fi:

 • Infecții, în special cu streptococ;
 • Administrarea concomitentă de diferite tipuri de medicamente (antidepresive, b-blocante etc.);
 • Leziuni cutanate;
 • Factori hormonali;
 • Stresul și anxietatea;
 • Alcool / fumat.

Manifestări clinice ale psoriazisului

Simptomele caracteristice psoriazisului sunt prezența plăcilor cutanate hipercheratozice, leziuni cutanate reliefate lucioase și roșii cu localizare predominant la nivelul coatelor și genunchilor. Exista mai multe tipuri de psoriazis, astfel că simptomele variază ca și severitate și complicații de la un caz la altul.

Simptomele pot apărea ca zone tegumentare roșii, reliefate (plăci cutanate) care prezintă cruste lucioase la suprafață, zone mici, sângerânde, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate, psoriazis care se caracterizează prin formarea de vezicule (psoriazis pustular), prin inflamație totală și roșeață a pielii (psoriazis eritrodermic) sau prin inflamarea articulațiilor, în combinație cu leziuni psoriazice (artrită psoriazică).

Psoriazisul se caracterizează prin prurit și senzație de arsură.

Diagnosticul psoriazisului

Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în timpul examinării clinice a pielii afectate de boală, deoarece leziunile psoriazice sunt caracteristice morfologiei și localizării lor. Cu toate acestea, în cazul în care boala se dezvoltă sau se schimbă într-o altă formă sau este însoțită de alte condiții, este necesară o biopsie a pielii afectate. În artrita psoriazică, imagistica radiografică este de asemenea foarte utilă.

Afectarea psihologică a pacientului datorată psoriazisului este adesea mai profundă față de imaginea clinică. Psoriazisul afectează aspectul corpului dar și aspectul social al pacientului, deoarece pacienții înșiși și mediul înconjurător (rude, prieteni, loc de muncă) nu cunosc faptul că psoriazisul nu este contagios. Din acest motiv, poate fi un obstacol în calea activităților sportive, distractive și sociale și, în general, creează probleme de tulburări de anxietate și de stimă de sine scăzută.

Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient, iar gradul și forma bolii, precum și stadiul bolii, sunt luate în considerare în mod clar.

Tratamentul clasic include tratamente topice care utilizează unguente, utilizarea fototerapiei sau medicamente (orale sau injectabile) ca terapie sistemică pentru ameliorarea simptomelor.

Gestionarea unei boli autoimune prin administrare continuă de medicamente nu poate găsi cauzele reale ale bolii. Acestea pot fi abordate prin restabilirea echilibrului biochimic al celulelor care au suferit tulburări structurale.

Corpul uman este o mașină biochimică perfectă, care funcționează în condiții și circumstanțe specifice. Orice deviere la nivel celular pentru o lungă perioadă de timp poate duce la dezechilibru și prin urmare la inducerea bolii. Scopul principal al terapiei este de a restabili structurile celulare afectate ale pielii și nu numai. Acest lucru se realizează prin intervenție nutrițională adecvată, schimbarea stilului de viață, reducerea stresului și tratamentul complementar al deficiențelor nutriționale.

Bibliografie:

 • Psoriasis, vitamin D and the importance of the cutaneous barrier's integrity: An update Carlo Mattozzi, Giovanni Paolino, Antonio Giovanni Richetta,* Stefano Calvieri* Department of Internal Medicine and Medical Specialties, University of Rome "Sapienza", Rome, Italy
 • Patients with psoriasis are insulin resistant.
 • Gyldenløve M1, Storgaard H2, Holst JJ3, Vilsbøll T2, Knop FK4, Skov L5.
 • An update on psoriasis and metabolic syndrome: A meta-analysis of observational studies
 • Sanminder Singh, Paulina Young, April W. Armstrong; Published: July 18, 2017 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0181039
 • Psoriasis and insulin resistance: a review
 • Rhea Fitzgerald*, Muriel Sadlier, Maureen Connolly and Anne Marie Tobin
 • Department of Dermatology, Tallaght Hospital, Dublin 24, Ireland.
 • Christopher T. Ritchlin, M.D., M.P.H., Robert A. Colbert, M.D., Ph.D., and Dafna D. Gladman, M.D.
 • N Engl J Med 2017; 376:957-970 March 9, 2017DOI: 10.1056/NEJMra1505557
 • Robert S. Stern, M.D.
 • N Engl J Med 2007; 357:682-690 August 16, 2007DOI: 10.1056/NEJMct072317
 • Malcolm W. Greaves, M.D., Ph.D., and Gerald D. Weinstein, M.D.
 • N Engl J Med 1995; 332:581-589 March 2, 1995DOI: 10.1056/NEJM199503023320907
 • Am J Clin Dermatol. 2017 Oct 9. doi: 10.1007/s40257-017-0323-8. PubMED
 • Vitamin D and the Skin: An Update for Dermatologists.
 • Kechichian E1,2, Ezzedine K3,4.
3
10 sfaturi pentru longevitate
Semne care arată deficiența de proteine

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts