Ce inseamna curatarea profesionala a dintilor, respectiv igienizarea dentară?

Ce inseamna curatarea profesionala a dintilor, respectiv igienizarea dentară?

Pentru că foarte multă se întreabă ce înseamnă o "igienizare dentară " voi veni în ajutorul în ajutorul vostru, descifrând limbajul medical pentru ca informația să ajungă cu bine la voi.

Igienizarea dentară este de două tipuri: igienizare profesională și igienizare personală, individuală.

Vom vorbi în prima faza despre igienizarea profesională iar într-un articol viitor, va voi scrie și despre igienizarea personală.

Igienizarea profesională. Asanarea cavității bucale, adică eliminarea unui focar de infecție dentar, constă în următoarele manopere:

  • detartraj;
  • periaj;
  • airflow.

Igienizarea este recomandată să se efectueze de minim doua ori pe an, iar la pacienții cu implanturi, lucrări fixe se recomandă de către medic a fi efectuată o dată la patru luni, iar pentru fumătorii o dată la trei luni.

Vă voi descrie mai jos fiecare manopera in parte pentru o mai buna intelegere a procedurilor:

  • Detartrajul este o procedură stomatologică profilactică prin care se îndepărtează tartrul și placa dentară formate pe suprafața supragingivală (smalț), respectiv subgingivală (ciment) a dinților. Tatrul dentar supragingival este și cel mai întâlnit; acesta este la început incolor, apoi capătă o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producând halenă(respiratie urăt mirositoare) și carii.

Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și duce în final la pierderea dinților.

După detartraj este normal că pacienții să simtă o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau să apară sângerarea, iar aceste efecte vor dispărea în scurt timp după manoperă.

Aparatul de detartraj cu ultrasunete curată foarte bine spațiile interdentare, dificil de igienizat la domiciliu printr-un simplu periaj și poate igieniza inclusiv măselele de minte.

Detartrajul cu ultrasunete se efectuează înaintea altor proceduri/manopere stomatologice.

Tratamentele de restaurare protetică cât și cele cosmetice necesită o igienizare profesională pentru a ne asigura de obținerea unor rezultate excelente prin eliminarea bacteriilor dentare.

La fel și în cazul tratamentelor de endodontie și paradontologie este necesar a fi efectuat detartrajul apoi medicul își poate desfășura activitatea pe o dantură curată, astfel reducând riscul extinderii plăcii bacteriene.

Dacă igiena dentară la domiciliu nu poate fi efectuată corect sau apar spontan sângerări gingivale este recomandat să va adresați cât mai repede posibil medicului dumneavoastră pentru un control și o igienizare profesională.

  • Periaj profesional Periajul profesional este o măsură de pofilaxie/prevenție care se poate realiza doar în cabinetul medicului stomatolog. Acesta are scopul de a completa metodele de igienă orală pe care pacientul şi le poate aplica singur, acasă.

Este dovedit faptul că placa bacteriană ce nu a fost îndepărtata pentru o perioada mai lungă de timp nu se poate înlătura prin periajul normal, realizat de către pacient, la domiciliu.

Cu ajutorul periajelor profesionale, în afară de îndepărtarea optimă a plăcii bacteriene, se pot corecta şi unele tipuri de coloraţii ale dinţilor ce pot să apară datorită unor alimente precum vinul roşu, cafea sau a fumatului.

Periajul stomatologic profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete și are ca rol lustruirea și netezirea suprafețelor dentare.

Procedeul este total nedureros iar pentru o igienizare completă ar fi excelent să fie însoțit și de o ședință de Air Flow.

  • Air Flow - Aparatul cu Air Flow cu particule de bicarbonat de sodiu acționează individual pentru o igienizare eficientă a întregii danturi.

Cu ajutorul acestei etape de curățare prin Air Flow se îndepărtează atât placa bacteriană cât și tartrul supra și sub gingival cât și o mare parte din colorațiile alimentare sau cele cauzate de fumat.

Acest tratament este preferat de marea majoritate a pacienților fiind un tratament ușor de efectuat, nedureros și cu efecte de îmbunătățire vizibilă și rapidă a aspectului dinților.

Pentru a accesa cei mai buni medici dentisti care va pot readuce zambetul si sanatatea dintilor vostri, stiti unde ma gasiti.

2
Tot ce trebuie sa stim despre inghesuirile dentare...
Despre zâmbet și bucuria de a zambi!

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts