Coroana dentara, solutia de baza in reconstructia orala

Coroana dentara, solutia de baza in reconstructia orala

O coroana dentara este o lucrare de protetica dentara de mare finete care se realizeaza in cadrul unui cabinet stomatologic si care are drept scop reconstructia functionala si estetica a unui dinte.

Orice tratament care presupune aplicarea unei coroane dentare va fi decis numai dupa o evaluare in cadrul unui cabinet stomatologic si va avea la baza o serie de examene de imagistica dentara, adica o radiografie panoramica sau chiar un CT.

De asemenea, este important ca un pacient al unei clinici de stomatologie sa cunoasca cateva notiuni de baza din domeniul proteticii dentare, datorita careia un pacient isi poate recapata functionalitatea arcadei dentare si aspectul estetic al acesteia.

Cand este necesar sa vorbim despre o coroana dentara?

In functie de momentul cand un pacient se prezinta la cabinetul stomatologic, respectiv de gradul de afectare a dintelui, medicul stomatolog va decide planul de tratament.

Intr-o prima abordare, medicul va aplica un tratament de canal care implica extragerea nervului si devitalizarea dintelui. Acest tratament garanteaza disparitia durerii si a oricarui pericol de infectie. In cazul in care suprafata de afectare a dintelui este prea mare, iar o simpla obturatie (plomba) din material compozit nu mai asigura rezistenta necesara, se impune reconstructia cu ajutorul unei coroane dentare.

In aceasta perspectiva si in functie de starea structurii osoase a dintelui tratat, medicul stomatolog va fixa un pivot din fibra de sticla care va asigura stabilitatea si rezistenta pentru o viitoare coroana dentara. In ultima perioada, se recomanda folosirea pivotului din fibra de sticla si renuntarea la pivotul din metal.

In cazul in care corpul dintelui a fost indepartat in intregime, printr-o extractie, deci nu mai exista radacina osoasa, se impune inserarea unui implant pe care la final se va aplica tot o coroana dentara. Inserarea implantului dentar face obiectul unui tratament complex care implica o procedura de chirurgie orala si necesita un timp de consolidare.

Asadar, reconstructia propriu-zisa este realizata prin aplicarea unei coroane dentare care va avea un dublu rezultat, atat estetic, cat si functional pentru masticatie si vorbit.

Ce trebuie sa cunoastem despre materialele din care se construieste o coroana dentara?

In cazul lucrarilor de protetica dentara, stabilitatea si rezistenta sunt cerintele de baza. In ultimele doua decenii au fost obtinute materiale ceramice cu proprietati mecanice de exceptie si care pot sa reproduca aspectul dintilor naturali, fiind si biocompatibile.

Inainte de a le enumera pe scurt, trebuie sa facem precizarea ca tehnologia de reconstructie si structura materialului sunt argumentele care impun costul unei coroane dentare.

Pacientul poate alege dintre urmatoarele variante:

  • Coroana ceramica de tip E-Max care imbina o structura din oxid de zirconiu acoperit ulterior cu material ceramic presat. Coroana din ceramica si zirconiu este preferata pentru zona frontala, cu mare expunere estetica. De retinut ca nuanta materialului ceramic poate fi stabilita cu mare finete chiar si in situatia cand reconstructia este totala, adica nu mai exista un dinte natural a carui culoare sa fie luata drept punct de referinta. In acest caz reglajul culorii se face in functie de structura tenului.
  • Coroana din zirconiu de tip monolit este construita integral din oxid de zirconiu, unul dintre cele mai rezistente materiale utilizate in medicina dentara, fiind supranumit si Ceramic Steel. Acest tip de coroana dentara este preferat pentru zonele unde este nevoie de rezistenta sporita. O varianta este coroana din zirconiu monolit multistrat care difera doar prin procedeul de constructie.
  • Coroana metalo-ceramica, pana de curand cea mai utilizata modalitate de reconstructie dentara, este realizata dintr-un schelet metalic peste care se aplica straturi succesive de material ceramic pana se ajunge la dimensiunea necesara. Marele minus al acestui tip de lucrare este faptul ca marginea metalica devine repede vizibila, iar efectul estetic este compromis. Acest tip de lucrare are o compatibilitate scazuta cu gingia, ceea ce poate provoca, in timp, probleme gingivale.

Asadar, ceramica presata E-max si ceramica in combinatie cu oxizi de zirconiu pot raspunde oricarui tip de lucrari de reconstructie dentara.

Aceste materiale asigura lucrari cu grad ridicat de rezistenta si cu o estetica deosebita, fiind indicate pentru coroane partiale, coroane integral ceramice, coroane pe implanturi, punti dentare, fatete dentare, tratamente restaurative dupa tratamente ortodontice de repozitionare a dintilor (dupa purtarea unui aparat dentar).

1
Implantul dentar
Aparatul dentar - Intre chin si necesitate

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts