O coroana dentara este o lucrare de protetica dentara de mare finete care se realizeaza in cadrul unui cabinet stomatologic si care are drept scop reconstructia functionala si estetica a unui dinte.
Orice tratament care presupune aplicarea unei coroane dentare va fi decis numai dupa o evaluare in cadrul unui cabinet stomatologic si va avea la baza o serie de examene de imagistica dentara, adica o radiografie panoramica sau chiar un CT.
De asemenea, este important ca un pacient al unei clinici de stomatologie sa cunoasca cateva notiuni de baza din domeniul proteticii dentare, datorita careia un pacient isi poate recapata functionalitatea arcadei dentare si aspectul estetic al acesteia.
In functie de momentul cand un pacient se prezinta la cabinetul stomatologic, respectiv de gradul de afectare a dintelui, medicul stomatolog va decide planul de tratament.
Intr-o prima abordare, medicul va aplica un tratament de canal care implica extragerea nervului si devitalizarea dintelui. Acest tratament garanteaza disparitia durerii si a oricarui pericol de infectie. In cazul in care suprafata de afectare a dintelui este prea mare, iar o simpla obturatie (plomba) din material compozit nu mai asigura rezistenta necesara, se impune reconstructia cu ajutorul unei coroane dentare.
In aceasta perspectiva si in functie de starea structurii osoase a dintelui tratat, medicul stomatolog va fixa un pivot din fibra de sticla care va asigura stabilitatea si rezistenta pentru o viitoare coroana dentara. In ultima perioada, se recomanda folosirea pivotului din fibra de sticla si renuntarea la pivotul din metal.
In cazul in care corpul dintelui a fost indepartat in intregime, printr-o extractie, deci nu mai exista radacina osoasa, se impune inserarea unui implant pe care la final se va aplica tot o coroana dentara. Inserarea implantului dentar face obiectul unui tratament complex care implica o procedura de chirurgie orala si necesita un timp de consolidare.
Asadar, reconstructia propriu-zisa este realizata prin aplicarea unei coroane dentare care va avea un dublu rezultat, atat estetic, cat si functional pentru masticatie si vorbit.
In cazul lucrarilor de protetica dentara, stabilitatea si rezistenta sunt cerintele de baza. In ultimele doua decenii au fost obtinute materiale ceramice cu proprietati mecanice de exceptie si care pot sa reproduca aspectul dintilor naturali, fiind si biocompatibile.
Inainte de a le enumera pe scurt, trebuie sa facem precizarea ca tehnologia de reconstructie si structura materialului sunt argumentele care impun costul unei coroane dentare.
Pacientul poate alege dintre urmatoarele variante:
Asadar, ceramica presata E-max si ceramica in combinatie cu oxizi de zirconiu pot raspunde oricarui tip de lucrari de reconstructie dentara.
Aceste materiale asigura lucrari cu grad ridicat de rezistenta si cu o estetica deosebita, fiind indicate pentru coroane partiale, coroane integral ceramice, coroane pe implanturi, punti dentare, fatete dentare, tratamente restaurative dupa tratamente ortodontice de repozitionare a dintilor (dupa purtarea unui aparat dentar).
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/