Diabet zaharat si Sindromul Metabolic la adulti

Diabet zaharat si Sindromul Metabolic la adulti

La nivel mondial, in fiecare an mor peste 3.2 milioane de oameni ca urmare a complicatiilor asociate cu diabetul zaharat.

Diabetul zaharat de tip 2 (DZt2), care reprezinta 90% din tipurile de diabet, este una dintre cauzele majore de boala prematura si deces, in special prin riscul crescut de boli cardiovasculare, care sunt responsabile pentru 80% din aceste decese.

Se estimeaza ca incidenta diabetului zaharat se va dubla pana in 2025, fapt care solicita enorm costurile sistemelor de sanatate (in Europa peste 60 bil.$).

La majoritatea oamenilor cu intoleranta la glucoza sau cu DZt2, exista o serie de factori de risc care apar impreuna de obicei, formand ceea ce numim «Sindromul Metabolic»

Ce cauzeaza de fapt Sindromul Metabolic?

Cauza profunda a sindromului metabolomic continua sa fie o provocare pentru experti dar rezistenta la insulina si obezitate centrala sunt considerate factori esentiali.

Genetica, inactivitate fizica, imbatranire, statusul pre-inflamator si schimbari hormonale s-ar putea sa mai fie factori cauzali, but pare ca rolul lor poate varia in functie de grupe etnice.

Rezistenta la insulina Rezistenta la insulina apare cand celulele din corp (ficat, muschii scheletici si tesutul adipos) devin mai putin sensibile si eventual rezistente la insulina, hormonul care se secreta la celule beta in pancreas ca sa faciliteze absorbtia glucozei. Glucoza nu mai poate fi absorbita in celule, ramane in sange si mobileaza pancreasul sa mai secrete insulina (hiperinsulinemie).

Dar hipersecretia insulinei din pancreas influenteaza functia celulelor beta si persoana respectiva devine hiperglicemica (multa glucoza in sange) si poate fi diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2.

Obezitate centrala Obezitatea se coreleaza cu rezistenta la insulina si sindromul metabolic. Obezitatea contribuie la hipertensiune, colesterolul crescut, HDL-ul scazut si hiperinsulinemie si reprezinta independent factor de risc pentru boala cardiovasculara.

Nevoia pentru diagnostic precoce si tratament interventii de lifestyle si tratament pot ajuta la evitarea diabetului zaharat si sindromului metabolic. Un numar mare de experti au dezvoltat o serie de criterii pentru sindromul metabolic.

Cele mai importante sunt Organizatia mondiala de sanatate (WHO), Grupa Europeana pentru studiul rezistentei la insulina (EGIR) si Programul Educational National pentru Colesterol (NCEP). Toate organizatii au fost de acord pentru factori importanti implicati: obezitate, rezistenta la insulina, dislipidemie si hipertensiune.

Federatia Internationala a Diabetului (IDF) recunoaste o persoana ca avand sindrom metabolic daca prezinta:

Obezitate centrala plus oricare doua din urmatorii factori:

 • Trigliceride crescute (≥ 150mg/dl) sau tratament specific pentru dislipidemie
 • HDL scazut <40mg/dl la barbati, <50mg/dl la femei sau tratament specific pentru dislipidemie
 • Tensiune arterial crescuta (tensiune sistolica ≥130mmHg sau diastolica ≥80mmHg sau tratament anterior pentru hipertensiune
 • Glicemia a jeun ≥ 1oomg/dl (fara aport caloric de cel putin 8 ore) sau diagnoza anterioara de diabet zaharat de tip 2 (daca este peste 100mg/dl se recomanda testul oral de toleranta la glucoza, dar se necesita pentru prezenta sindromului metabolic

Dislipidemie aterogenica descrie combinatia de triglyceride crescute (TG) si concentratii scazute de HDL-c impreuna cu apolipoproteina B crescuta (ApoB), mic dens LDL si particule mici de HDL, toate fiind aterogenice independent si se observa la personae cu diabet zaharat de tip 2 si sindrom metabolic.

HDL-c scazut si triglyceride crescute frecvent gasite la personae cu rezistensa la insulin si/sau diabet zaharat de tip 2, ambele sunt factori esentiali pentru boli cardiovasculare.

Interventie primara

Stilul de viata sanatos este recomandarea necesara. Aceasta include:

 • Restrictie calorica moderata (5-10% scadere din greutate corporala)
 • Activitate moderat crescuta
 • Schimbari la compozitie dietei

Studii de viitor

Definitia noua de la IDF furnizeaza o serie de informatii disponibile pentru:

 • Etiologia sindromului metabolic
 • Cea mai buna si predictiva definitie a sindromului
 • Corelatia intre tensiune arteriala cu celelalte componente ale sindromului
 • Identificare mai buna de pacienti de risc inalt cu sindrom metabolic in populatii diferite
1
O sarcină sănătoasă
Update: COVID-19

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts