Durerea pelviana este localizata in partea inferioara a trunchiului, la nivelul abdomenului inferior si al zonei dintre solduri(pelvisul). Durerea poate fi ascutita, intermitenta sau sub forma de crampe(similara crampelor menstruale). Poate fi brusca si de intensa, surda si constanta sau o combinatie a acestor caracteristici. De obicei, durerea pelviana temporara nu este cauza de ingrjjorare, poate aparea in mod normal, pe masura ce oasele si ligamentele se intind pentru a se adapta fatului.
Daca este cauzata de o afectiune, durerea pelviana poate fi insotita de alte simptome, inclusive hemoragia vaginala. In anumite afectiuni, sangerarea poate fi grava, determinand scaderea dramatica a tensiunii arteriale (soc).
Durerea pelviana este diferita de durerea abdominala, care este localizata mai sus, in zona stomacului si a intestinelor. Cu toate acestea, unele femei nu pot preciza daca durerea este localizata doar in abdomen sau in pelvis. De cele mai multe ori, cauzele durerii abdominale in timpul sarcinii nu sunt legate de sarcina.
Cauzele dureri pelviene in timpul primului trimestru de sarcina pot fi legate de:
Uneori nu se identifica nici o cauza.
Cele mai frecvente cauze obstetricale în timpul sarcinii timpurii sunt:
In avortul in curs, intregul continut al uterului (fatul si placenta) poate fi expulzat (avortul complet) sau nu (avortul incomplet).
Cauza obstetricala cea mai frecventa și grava a durerii pelviene este:
Atunci cand sarcina extrauterina se rupe, tensiunea arteriala scade foarte mult, frecventa cardiaca creste, iar sangele nu se coaguleaza normal. Este necesara interventie chirurgicala de urgenta.
Durerea pelviana poate aparea cand ovarul se rasuceste in jurul ligamentelor si al tesutului care il sustine, intrerupand astfel fluxul sanguine catre ovar. Aceasta afectiune numita torsiune de ovar nu este legata de sarcina, dar este mai frecventa in sarcina, deorece in aceasta perioada ovarul se mareste, devenind mai sensibil la torsiune. Afectiunile digestive si urinare cauzeaza frecvent dureri pelviene sunt, de asemenea, cause frecvente ale durerii pelviene in timpul sarcinii.
Acestea sunt:
Durerea pelviana in perioada terminala a sarcinii poate fi cauzata de travaliu, sau de afectiune nelegata de sarcina.
Diferite caracteristici (factori de risc ) cresc riscul de apariție a unor afectiunilor obstetricale care produc dureri pelviene.
Factorii de risc pentru avort:
Factorii de risc pentru sarcina extrauterina sunt:
Daca o gravida prezinta o durere severa, brusc instalata, localizata in abdomenul inferior sau pelvis, clinicianul trebuie sa stabileasca daca este necesara interventia chirurgicala de urgent-de exemplu, in caz de sarcina extrauterina sau apendicita.
In cazul unei gravide care prezinta dureri pelviene, urmatoarele semne sunt motive de ingrijorare:
Gravidele care prezinta semne de gravitate trebuie sa mearga imediat la medic.
Daca nu are semne de gravitate, dar prezinta durere sau senzatie de arsura la urinare, ar trebui vazuta de medic in maxim 24 ore.
In cazul in care este vorba doar de un disconfort usor, gravida poate suna medicul, care va decide data consultatiei daca este necesara.
Ce va face medicul, examenele de laborator, tratamentul cat si unele sfaturi despre care sa tineti cont le voi scrie in articolul urmator.
Fiecare femeie stie faptul ca este obligatorie vizita la medicul ginecolog, macar de doua ori pe an.
Pentru consiliere medicala si a te ajuta sa iti alegi medicul ginecolog potrivit contacteaza-ma.
Sursa: Agenda medicala Merck, simbolul informatiei medicale de ultima ora si maxima acuratete.
Foto credit: Clinica Infinity for Life - Bucuresti, Dr. Claudia Sai - Medic Primar, Competenta in ecografie si FIV & Dr. Silvia Dumitrescu - Medic primar Obstetrica Ginecologie, Ecografie generala si de parti moi, Ecografie in obstetrica - ginecologie, Ecografie mamara
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/