Efectele ireversibile ale amanarii vizitei periodice la stomatolog

Efectele ireversibile ale amanarii vizitei periodice la stomatolog

Insusirea unor principii de viata sanatoasa este o preocupare pentru majoritatea persoanelor adulte. Se vorbeste constant despre importanta unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata activ, dar recomandarea privind vizita periodica la stomatolog este lasata spre coada listei, daca nu chiar ignorata. In acelasi timp, se vorbeste despre planuri de investitii in dezvoltarea personala pentru a dobandi o ascensiune profesionala si personala, dar nu se mentioneaza nimic despre o investitie in sanatatea orala.

Efectele amanarii vizitei periodice la stomatolog

Asadar, in absenta unei informari corecte ajungem sa ne confruntam cu efectele ireversibile ale amanarii vizitei la stomatolog care trebuie sa fie facuta cu o anumita periodicitate de una sau doua vizite pe an.

In afara cazurilor cand ne adresam de la bun inceput unui medic ortodont pentru un aparat dentar, aceste vizite periodice au o deosebita importanta prin efectul preventiv asociat.

Factorul durere 

La inceput, punctul de carie poate fi greu de observat de catre pacient, dar nu va fi trecut cu vederea de catre stomatolog cu ocazia unei vizite programate. Acelasi punct de carie poate evolua fara durere o lunga perioada de timp, ceea ce ne face sa devenim si mai neatenti si sa abandonam orice prevedere.

Factorul timp

In fapt, procesul de deteriorare este lent si se poate intinde pe durata a cativa ani, fiind ireversibil. In functie de momentul in care un dinte intra in tratament, adica de stadiul cariei, se poate impune devitalizarea dintelui, adica extractia nervului dentar, ceea ce echivaleaza cu a avea un dinte mort, a carui unica perspectiva este extractia.

Sa observam ca in decursul perioadei cat s-a produs deteriorarea dintelui, durerile au fost prezente si au impus tratament cu diverse analgezice cu efecte secundare deloc neglijabile, uneori cu reactii alergice semnificative.

Factorul financiar

Daca durerea ne-a adus in cabinetul stomatologic, dintele poate fi tratat numai prin proceduri care cer timp si vizite cat mai dese. In acest stadiu, se poate vorbi adesea de necesitatea unei reconstructii a dintelui prin aplicarea de fatete dentare sau coroane dentare, iar planul de tratament implica costuri suplimentare.

Factorul estetic

Disparitia unui dinte care nu a mai putut fi tratat corespunzator aduce dupa sine consecinte pe termen lung. Putini pacienti sunt constienti de faptul ca un dinte neinlocuit la timp provoaca un dezechilibru pentru toti ceilalti dinti tocmai prin lipsa acestuia. Fenomenul se petrece lent, dar ireversibil, pentru ca in lipsa unei ocluzii corecte, adica a unei muscaturi pe toate punctele de contact, ceilalti dinti se vor mobiliza intr-un proces nedorit si isi vor schimba pozitia la randul lor. Tratamentele ulterioare vor implica alte costuri semnificative.

Argumente suplimentare

Vizitele periodice la cabinetul stomatologic trebuie sa aiba loc in orice situatie s-ar afla dantura pacientului. Preventia impune aplicarea unei proceduri de curatare profesionala a danturii, folosind aparatura si substante specifice care exclud orice disconfort. Curatarea inseamna indepartarea tartrului si a placii bacteriene care se formeaza indiferent de modul in care ne spalam dintii acasa. Se stie ca bacteriile aflate in cavitatea orala sunt vinovate de respiratia mirositoare, de producerea unor afectiuni grave precum retractia gingivala care in timp duce la paradontopatii (paradontoza) si la diverse afectiuni gastrice.

Asadar, programarea unor vizite periodice la cabinetul stomatologic poate fi considerata o investitie pe termen lung in sanatatea dintilor si a intregului organism. Aceste vizite pot combina o evaluare a starii de sanatate a danturii si a lucrarilor protetice, precum si o sedinta de curatare profesionala care poate sa redea stralucirea dintilor si o respiratie curata prin indepartarea tartrului si a placii bacteriene. Eventualele afectari identificate pot fi tratate in scurt timp, fara durere si cu costuri minime.

3
Un nou concept in estetica dentara - Fatetele dent...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts