Implantul dentar

Implantul dentar

Ce trebuie sa stie un pacient despre un implant dentar

Implantul dentar reprezinta solutia cea mai avansata din punct de vedere medical pentru a inlocui radacina unui dinte, dupa inlaturarea acesteia. Implantul va substitui radacina, adica va fi un suport artificial pentru o viitoare coroana dentara. In esenta, un implant dentar are forma unui pivot si este realizat dintr-un aliaj de titan pentru a asigura rezistenta in timp, dar si compatibilitate cu corpul uman.

Cum se insereaza implantul dentar?

Implantul dentar este inserat in osul de la maxilar sau mandibula de catre medicul implantolog, sub anestezie locala, deci pacientul nu inregistreaza niciun disconfort fizic.

Tehnicile de implantologie au avansat semnificativ in ultimul deceniu si prin aceasta ofera răspuns la orice problema medicala care tine de reconstructia dentara.

Orice persoana care a incheiat perioada de crestere a scheletului (dupa varsta de 18 ani) poate sa fie beneficiara unui tratament de implantologie daca situatia o impune. De asemenea, persoanele care au depasit o anumita varsta se pot bucura de avantajele unei reconstructii dentare pe baza de implant si pot renunta total la protezele dentare mobile.

Data fiind complexitatea actului medical prin care se realizeaza un implant dentar, pacientul va beneficia de o informare privind intregul tratament, durata tratamentului, cu accent pe perioada de consolidare a implantului, restrictii, recomandari, costuri etc.

Cum se realizeaza planul de tratament?

Astfel, un plan de tratament începe cu o evaluare a starii generale de sanatate pe baza unor analize primare precum hemoleucograma, glicemie, timp de coagulare etc.

Se trece apoi la realizarea unei radiografii panoramice, precum si a unui CT care va arata starea de fapt a tesutului osos al arcadei dentare, adica se va evalua capacitatea tesutului de a sustine un implant dentar. Totodata, medicul implantolog va decide daca este necesara o operatie de consolidare a structurii osoase a arcadei dentare printr-o operatie de aditie osoasa care va fi premergatoare realizarii implantului dentar.

Dupa parcurgerea tuturor acestor etape, se poate trece la inserarea propriu-zisa a implantului dentar. In cazul lucrarilor complexe, este posibila inserarea mai multor implanturi in timpul unei singure sedinte de chirurgie orala, pacientul fiind sub anestezie locala sau este sedat.

Materialele din care e realizat implantul

La ora actuala, corpul implantului poate fi realizat din mai multe tipuri de materiale, in functie de nevoile pacientului.

Este bine de retinut ca asimilarea unui implant de catre corpul uman, respectiv consolidarea si integrarea implantului, cere o perioada de timp cuprinsa intre 1 si 3 luni, aceasta fiind strict personalizata. In aceasta perioada, pacientul va purta o lucrare de protectie si va trebui sa respecte anumite reguli de alimentatie (alimente moi, evitarea efortului de masticatie si a socurilor termice, fara consum de alcool), precum si o igiena orala riguroasa.

Postoperator, pacientul poate primi o recomandare pentru un tratament cu antibiotice si anti-inflamatoare.

In momentul in care medicul implantolog constata ca integrarea si consolidarea implantului dentar s-au incheiat cu succes, se poate trece la etapa de reconstructie, respectiv aplicarea coroanei dentare peste radacina artificiala creata cu ajutorul implantului. In functie de nevoile pacientului, se poate vorbi despre o coroana dentara, o punte sau o proteza dentara.

Acestea sunt realizate din ceramica si oxid de zirconiu si au capacitatea de a reda aspectul dintilor naturali, sunt rezistente, stabile si sunt bine tolerate de catre organismul uman. In final, reconstructia dentara va fi atat functionala pentru masticatie si vorbire, cat si deosebit de estetica.

In functie de fiecare organism, durata de viata a unei reconstructii dentare care are la baza unul sau mai multe implanturi dentare poate sa fie cuprinsa intre 10 si 15 ani.

0
TOP temeri la dentist de care au scapat pacientii
Coroana dentara, solutia de baza in reconstructia ...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/