Longevitatea reabilitarilor orale

Longevitatea reabilitarilor orale

Restaurarile arcadelor dentare presupun de multe ori proceduri complexe, un numar relativ mare de sedinte de tratament stomatologic si implicit costuri financiare ridicate. Evident ca asteptarile pacientilor sunt inspre o perioada de timp cat mai lunga fara probleme. Longevitatea reabilitarilor orale poate fi mult crescuta daca pacientului i se explica felul in care poate ajunge sa faca parte efectiva din echipa de tratament.

Implicarea pacientului incepe de la primii pasi ai planului terapeutic: odata realizata igienizarea profesionala (detartraj, periaj profesional, profi-jet, eventual planare radiculara), pacientul are toate premisele pentru a-si putea mentine o igiena orala optima.

Doar intr-o cavitate orala cu un numar redus de bacterii exista sanse de succes pe termen lung al oricarei terapii.

In Suedia, de exemplu, pacientilor li se evalueaza abilitatile si chiar constiinciozitatea in realizarea igienei orale, tinta fiind obtinerea a minim 75% din suprafetele dentare verticale perfect igienizate (fara depozite moi de placa bacteriana vizibila).

Igienistele dentare sau medicii dentisti in majoritatea tarilor cu un sistem stomatologic bine organizat, instruiesc pacientul si personalizeaza tehnicile de igienizare individuala sub deviza "petreceti 5 minute pe zi cu dintii dvs". Astfel, igiena orala trebuie sa inceapa prin curatarea interdentara (ata dentara, periutele interdentare sau alte mijloace auxiliare, in functie de situatia clinica), apoi un periaj dentar corect si consecvent, apoi clatire cu apa de gura.

Un indice de placa scazut, adica un numar mare de suprafete dentare igienizate corect, asigura conditiile pentru vindecarea optima, mai ales dupa procedurile chirurgicale, inclusiv aplicarea implanturilor dentare.

Durata de viata a restaurarilor protetice sprijinite pe implanturi dentare depinde in mod direct de igienizarea lor corecta, in special de cea interdentara. Un alt factor important este prezentarea pacientului pentru igienizarile profesionale conform recomandarilor medicului, de cel putin doua ori pe an. Exista cazuri, cum ar fi parodontopatiile, cand igienizarea profesionala trebuie realizata chiar o data la 3 luni pentru a avea rezultate optime pe termen lung.

Copywrite Sef lucrari Dr. Ioana Chifor
Doctor in medicina , specialitatea Protetica Dentara
Masterand Bioinformatica
Medic primar Stomatologie generala

Daca va doriti conexiuni cu persoane speciale atunci stiti unde ma gasiti. Sunt aici pentru a va readuce zambetul pe buze.

1
Despre estetica zambetului nostru!
Tot ce trebuie sa stim despre inghesuirile dentare...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts