Medicina metabolomică: fenomenul unei diete care te ajută să slăbești sănătos și permanent

Medicina metabolomică: fenomenul unei diete care te ajută să slăbești sănătos și permanent

Medicina metabolomică este un concept vechi, dar implementat relativ recent în țara noastră, care pornește de la modul primordial de funcționare al corpului uman. Iată care sunt principiile sale de bază, precum și ce sfaturi oferă specialistul femeilor care își doresc să scadă în greutate în mod sănătos după ce devin mame.

Medicina metabolomică - informații importante

Abordarea metabolomică a fost implementată de către Jeremy Nicholson în cadrul Colegiului Imperial din Londra și a fost utilizată în domeniul toxicologiei, al diagnosticului bolilor și în multe alte domenii. Din punct de vedere istoric, abordarea a fost prima care a aplicat sfera de acțiune a sistemelor biologice pentru a studia metabolismul. Metabolomica plasează un accent mai puternic pe profilarea metabolică al nivel celular sau al organelor, fiind în special ocupată cu metabolismul normal endogen. Linus Pauling, chimist cuantic, biochimist și unul dintre fondatorii biologiei moleculare, poate fi considerat tatăl medicinei metabolomice. Centrul medicinei metabolomice din prezent este Atena, locul unde s-a născut și a trăit Hippocrate, dar se răspândește și în alte state europene și chiar în zona Americii de Nord. Iar cei care răspândesc informațiile despre acest tip de medicină sunt chiar pacienții.

Ce presupune medicina metabolomică?

Definiția medicinei metabolomice este următoarea: "analiza comprehensivă a metaboliților într-un specimen biologic" sau "măsurarea cantitativă a răspunsului metabolic cu parametri multipli a sistemelor vii la stimulii patofiziologici sau a modificării genetice". Originea termenului este greacă - înseamnă schimbare și nomos înseamnă un set de reguli sau de legi.

Acest tip de medicină permite corpului să se vindece singur identificând și echilibrând originile biochimice ale bolilor cronice în corpul uman. Fiecare metabolism este perceput ca o amprentă, considerându-se unic. Din acest motiv ideea că ar putea exista un panaceu pentru orice boală cronică este de la bun început eronată, fie că apelează la plante sau la medicamente. Nu există o soluție care să rezolve totul decât dacă înțelegem cauza exactă a dezechilibrului biochimic care a avut loc în organismul respectiv. Dimpotrivă, cu o nutriție corespunzătoare și un mediu sigur, corpul uman este capabil de crearea unei autoreglări prin formarea unui echilibru biochimic care reprezintă un stadiu optim fiziologic și mental, cunoscut sub denumirea de sănătate.

Dr. Makis, Medic Specialist in Medicină Personalizată, Nutriție și Metabolomică completează:

Sănătatea se obține prin știință și informare! Tendinţa actuală în medicină este mai degrabă spre non-invazivitate decât spre minim invazivitate. În acest context, atenţia cercetătorilor a fost axată pe studiile de genomică şi proteomică care îndeplinesc astfel de principii. Recent, o nouă "omică" atrage interesul comunităţii științifice și oferă perspective care nu au fost atinse încă de primele două: metabolomica.

Metabolomica înseamnă în primul rând prevenție. Cunoașterea propriului organism, depistarea precoce a deficiențelor ce pot exista precum și corectarea acestora bazate pe dovezi științifice reprezintă un interes deosebit de discuție, în ultimii ani, la întâlnirile medicale. Metabolomica presupune, prin efectuarea unor analize de sânge și urină, determinarea unor produşi de metabolism (metaboliţi) cu greutate moleculară joasă care rezultă în urma multiplelor reacţii biochimice de la nivel celular (metabolismul lipidic, proteic, glucidic sau nucleotidic).

Profilul metabolomic practic conturează fidel aspectul fenotipic al fiecărei persoane, detectând orice modificare în lanţul proceselor de la nivel celular. Utilizarea acestor bio-markeri în medicină conduce spre un nou concept de "medicină personalizată" datorită faptului că permit înțelegerea heterogenității pacientului și mai ales a bolii și ne aduc informații de precizie suplimentare asupra stilului de viață, a stării de sănătate și a diagnosticului fiecărei persoane.

Metabolomica ne ajută să ne controlăm sănătatea prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, evitând efectele negative asupra organismului pe care le au alimentaţia nesănătoasă (cu exces de sare, zahăr, grăsimi) precum și sedentarismul şi stresul (acut sau cronic). Sănătatea depinde în mare măsură de ceea ce mâncăm! Mamele, mai mult ca oricine, au nevoie să se informeze corect asupra evoluției științifice ce contribuie la îmbunătățirea și stabilitatea stării de sănătate atât a ei cât și a copilului și întregii familii.
Această nouă ramură a medicinei reprezintă marele "pariu" al abordării medicale actuale prin mecanisme naturale fiziologice de tratament ce pot corecta deficiențele micro și macro nutrienților la nivel celular, contribuind atât în prevenție cât și în corectarea bolilor autoimune și cronice.

Conform unui studiu din 2012 realizat de Revista Engleză de Medicină, un procent de 60% dintre decesele din 1900 erau datorate cauzelor acute precum infecții, tuberculoză, gripă, în vreme ce în anul 2010, majoritatea copleșitoare de decese 88% se datorează îmbolnăvirilor cronice precum cancer, boli cardiace, afecțiuni degenerative. La nivel global, doar una din 20 de persoane este considerată sănătoasă, în vreme ce una din trei a experimentat mai mult de 5 afecțiuni în anul 2013. Deși avem o durată medie de viață mai lungă, suntem mult mai bolnavi decât în trecut.

Cum funcționează medicina metabolomică?

Factorul diferit de alte ramuri de medicină convențională constă în măsurarea exactă a modului în care corpul uman convertește și utilizează energia. Un test de sânge și de urină personalizat înregistrează peste 5000 de metaboliți - produse secundare moleculare care reprezintă urmele biochimice ale "uzinei" umane. Orice blocaj, acumulare de toxine, uzură mitocondrială sau deficiență nutrițională se prezintă ca un marker în rezultatele testării, după care poate fi gestionat cu nutriție, suplimente și modificări în stilul de viață extrem de bine direcționate.

Așadar, cheia reușitei constă în individualizarea analizei și a tratamentului. Se realizează acest lucru prin tehnici metabolomice care exced domeniul tehnicilor chimiei tradiționale și pot analiza precis sute până la mii de metaboliți; se ajunge la caracterizarea fenotipurilor metabolice, conducând la înțelegerea tulburărilor care se ascund în spatele bolilor, descoperirea unor noi ținte terapeutice și de biomarkeri care pot fi folosiți în scop diagnostic sau de monitorizare.

Doctor Makis subliniază:

Se spune că sănătatea trebuie să aibă gust bun. Nu există secrete pentru a ne menține sănătatea. Sunt lucruri cunoscute, par simple dar în realitate devin dificile când trebuie puse în practică. Apa este un exemplu caracteristic. 70% dintre adulți sunt deshidratati, nu beau apă suficientă sau cred că o preiau din alte băuturi răcoritoare, supe etc. Nu este suficient. De asemenea, sursele alimentare trebuie să fie cât mai naturale. România este o țară în care se pot găsi alimente în forma lor organică și trebuie să "profităm" de acest lucru.

Dacă aș putea propune ceva în mod special care poate ameliora sănătatea mamei în practica zilnică precum și starea fizică și psihică a acesteia ar fi alegerea corectă a alimentelor, oprirea zahărului și reducerea lui din alte forme alimentare, consumul de antioxidanți, introducerea acizilor grași de tip omega 3-6-9, scoaterea prăjelilor din alimentație, înlocuirea sucurilor și băuturilor răcoritoare cu fructe, consumul adecvat de apă, gestionarea stresului, introducerea activității fizice de minim 30 de minute ș.a.

Există foarte multe exemple de femei care au slăbit fie înainte, fie în timpul sarcinii fie după, urmând un stil de viață sănătos controlat prin metabolomică. În cabinetul nostru vin mame care vor să vadă care este starea lor de sănătate. După efectuarea profilului metabolomic, set de analize specifice la nivel celular, ele vor urma un program adecvat stării lor de sănătate la momentul respectiv, corectând deficiențele și îmbogățind nivelul de macro și micro nutrienți necesari funcționalității fiziologice a metabolismului. Programul nutrițional personalizat, normalizarea raportului cu alimentele, redescoperirea siguranței și încrederea în sine sunt câteva din micile secrete pe care mămicile le descoperă alături de noi cu succes, reușind în primul rând să fie sănătoase și apoi reglându-și greutatea corporală inteligent și pe termen lung. Recomand ca eliminarea kilogramelor în plus să fie luată pas cu pas, ideal 4-5Kg pe lună.

Cred în teoria că în medicină este mai important să previi decât să tratezi! Urmarea unui stil de viață sănătos la vârste adulte este o consecință a educației alimentare din copilărie. Un copil care învaţă de la cea mai fragedă vârstă de la părinţi și mai ales de la mamă ce include stilul de viaţă echilibrat, sănătos, va continua acest comportament şi în adolescenţă şi la maturitate. Dacă un părinte îi spune copilului că trebuie să bea apă, să mănânce legume, va trebui să facă acelaşi lucru; dacă îi spune că trebuie să facă mişcare pentru a se dezvolta armonios, trebuie să facă mişcare împreună cu el. Copilul învaţă prin expunere repetată şi prin puterea exemplului, de aceea preferinţa pentru alimente sănătoase se poate educa.

Medicina metabolomică este începutul educației pentru prevenție și pentru formarea unor deprinderi sănătoase şi echilibrate de viaţă în familie. Acest concept susține controlul și creșterea valorilor nutritive ale organismului la momentul oportun, determină îmbunătățirea stării generale ale organismului și prevenirea diferitelor situații clinice. În cazul în care există deja afecțiuni în oranism, prin profunzimea rezultatelor oferite de testele metabolomice, readucem echilibrul în organism și boala dispare.

1
Update: COVID-19
Sănătatea intestinului

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/