Morfologia de trimestrul II

Morfologia de trimestrul II

În cazul în care medicul constată că bebelușul nu poate supraviețui din cauza unor malformații grave atunci le poate recomanda părinților întreruperea de sarcină, ce se poate face până la vârsta de 24 de săptămâni de amenoree, în cazuri grave, dar și cu o justificare medicală realizată în acest sens. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre medici recomandă efectuarea ecografiei de morfologie fetală de trimestru II pentru a confirma starea sarcinii, dar și pentru a observa modul de dezvoltare al bebelușului. Adesea, nu sunt probleme, însă ecografia se recomandă pentru siguranță. De obicei, morfologia fetală de trimestrul II confirmă starea de bine a sarcinii și nu astfel de probleme.

Un ecograf performant reușește să ofere un diagnostic cât mai precis. Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II se va efectua între săptămânile 20-23 + 6 zile de sarcină, însă ideal ar fi efectuarea sa la vârsta de 22 de săptămâni de sarcină. Există și situații în care morfologia fetală de trimestrul II va putea fi efectuată între săptămânile 18 și 24 de sarcină, însă bebelușul aflat în pântecul mamei sale ar putea fi observat destul de greu, mai ales pentru că unele organe interne nu sunt definitiv formate la vârsta de 18 săptămâni. Efectuarea ecografiei de morfologie fetală de trimestru II în săptămâna 24 de sarcină este considerată tardivă pentru că nu va mai fi timp pentru efectuarea unor teste suplimentare, în cazul în care se constată o problemă de dezvoltare a fătului sau o malformație.

Măsurători ale ecografiei de morfologie fetală trimestrul II

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II nu este invazivă, fiind o ecografie obișnuită, însă care evaluează mai în detaliu starea fătului. Durata acesteia este mai lungă, de 30-45 de minute, moment în care bebelușul este măsurat și evaluat ecografic. De cele mai multe ori cei ce efectuează o ecografie de morfologie fetală de trimestrul II o denumesc ecografie 4D sau 3D. Cu toate acestea, termenul de 4D sau 3D nu are legătură cu felul ecografiei, ecografia 4D reușește să ofere o acuratețe imaginilor de la nivelul feței, structurii articulațiilor, formei capului, corpului și să surprindă cât mai bine mișcările bebelușului aflat în pântec.

Dintre cele mai importante măsurători ale ecografiei de trimestrul II, identificăm:

  1. Măsurători ale capului, pornind de la forma acestuia, dimensiunea sa, circumferința craniană, dimensiunea cornului posterior al ventriculului lateral, identificarea prezenței cavum septum pellucidum, dimensiunea cisternei magna, forma și dimensiunea cerebelului, grosimea pliului nucal, examinarea creierului pentru a identifica anumite malformații sau tumori.
  2. măsurători ale feței - se va observa forma buzelor, ochilor, măsurarea osului nazal, maxilarului.
  3. măsurători ale toracelui - se va observa prezența plămânilor, inimii, dar și prezența unor tumori sau chisturi.
  4. măsurători ale inimii - acestea sunt foarte importante. Se va observa poziția inimii, prezența celor 4 camere, vasele ce se conectează la inimă, dimensiunile inimii.
  5. măsurători ale abdomenului - se urmărește prezența organelor interne, dimensiunea abdomenului, prezența stomacului, a vezicii biliare, inserția cordonului ombilical, prezența vezicii urinare, arterele ombilicale.
  6. măsurători ale membrelor - aici se măsoară un femur și un humerus, poziția gleznei, aspectul membrelor, prezența degetelor de la mâini și picioare și a încheieturii mâinii.
  7. măsurători ale spatelui - pornind de la forma coloanei vertebrale și până la măsurători ale rinichilor, toate acestea sunt foarte importante. Tot aici se va măsura și pelvisul renal.
  8. măsurători ale placentei, cantității de lichid amniotic, colului uterin, dar și a fluxului sanguin prin artere.
2
Sarcina: prima vizită la medic
Importanța screening-ului prenatal în trimestrul 1...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts