O altfel de terapie pentru TIROIDITA HASHIMOTO

O altfel de terapie pentru TIROIDITA HASHIMOTO

În acest articol am de gând să vă împărtășesc o serie de pași importanți pe care trebuie să îi urmați pentru a depăși boala Hashimoto.

Voi trece prin cauzele profunde ale semnelor și simptomelor comune ale tiroiditei Hashimoto, ce analize noi, la nivel celular se pot efectua, cum să urmați un program nutrițional de tratare a acestui tip de hipotiroidism, suplimente benefice precum și alte tratamente naturale.

Ce este de fapt Tiroidita Hashimoto?

Hashimoto este o tulburare autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar produce anticorpi care atacă propriul țesut sănătos al organismului, confundând-ul cu un țesut străin, și afectează în mod negativ funcțiile glandei tiroide. Iată un fapt alarmant: aproximativ 90% din cazuri de hipotiroidism se datorează bolii lui Hashimoto! În marea majoritate a cazurilor, hipotiroidismul nu este o problemă numai a glandei tiroide, ci o afecțiune care rezultă din suprareacțiile întregului sistem imunitar.

Glanda tiroidă face parte din sistemul nostru endocrin și produce hormoni care sunt implicați în multe funcții ale organismului. Principalii hormoni care sunt produși de tiroidă sunt numiți T4 și T3. Producția lor depinde de "centrul de control" al creierului, hipotalamusul, percepând cu acuratețe necesitatea producerii mai multor hormoni tiroidieni în sânge și semnalizând glanda hipofizară pentru a elibera mai mult.

Cauzele declanșării bolii Hashimoto

Cercetările arată că dezvoltarea tulburărilor autoimune este multifactorială. "Genetica, dieta, influențele de mediu, stresul, nivelurile hormonale și factorii imunologici fac parte din acest "puzzle". (2)

Vă voi prezenta unele cauze la care probabil nu v-ați gândit încă:

 • Reacții ale bolilor autoimune: acestea pot ataca întregul organism, inclusiv glanda tiroidă
 • Sindromul intestinului permeabil și problemele legate de funcțiile digestive normale
 • Alergenii comuni, alimentele inflamatoare cum ar fi glutenul și laptele
 • Alte alimente consumate pe scară largă care cauzează sensibilități și intoleranțe, inclusiv cereale și mulți aditivi alimentari
 • Stresul emoțional precum și cel celular
 • Deficiențele nutritive

Mulți factori de risc pot determina la un moment dat în viață declanșarea bolii Hashimoto:

 • Apariția mai frecventă la femei
 • Vârsta de mijloc
 • Istoric familial sau existența unei alte boli autoimune la aceeași persoană
 • Apariția unui eveniment traumatizant sau stare de stres excesivă
 • Sarcina și perioada post-natală
 • Fumatul
 • Istoric în tulburări de nutriție sau dependență de sport

Simptomele Tiroiditei Hashimoto

În stadiul incipient al bolii este posibil să se observe o glandă bronșică (creșterea mărimii glandei) în timp ce progresia afecțiunii este lentă cu leziuni cronice. Semnele și simptomele sunt în principal cele ale hipotiroidismului și anume:

 • oboseală
 • intoleranță la temperaturi scăzute
 • constipație
 • creștere în greutate
 • căderea părului, uscarea pielii - slăbiciune musculară - pierderea memoriei - depresie

Sindromul intestinului permeabil și tulburările autoimune

Dacă aveți o problemă tiroidiană, o mare parte din declanșarea sa a fost probabil legată de sănătatea intestinului. Tulburările autoimune provin de obicei dintr-o afecțiune numită sindromul intestinului permeabil. Hipocrate este renumit pentru declarația sa cum că: "Toate bolile încep în intestin" - iar astăzi multe studii științifice ne demonstrează câtă dreptate a avut. În concluzie, dacă doriți să găsiți o soluție de terapie a tiroidei, va trebui mai întâi să să remediați și să vindecați sindromul intestinului permeabil! Un control medical amănunțit, teste specifice, o alimentație adecvată, reducerea stresului, eliminarea toxinelor din organism pot fi primii pași.

Cum este diagnosticată și tratată Tiroidita Hashimoto?

Diagnosticul bolii Hashimoto se bazează pe orice semne și simptome apar, plus rezultatele unor teste de sânge. Testul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) este cel mai adesea efectuat, precum și anticorpii anti-TG și anti-TPO. Există unele controverse care se referă la care valoare este considerată normală și care nu, iar în plus, în cazul stadiilor incipiente ale tulburărilor tiroidiene, testele de sânge nu pot descoperi dacă ceva este greșit, deoarece nivelele hormonilor tiroidieni (T3 și T4) pot să apară normali.

Abordările convenționale pentru tratarea tulburărilor autoimune, inclusiv a Tiroiditei Hashimoto, implică de obicei "urmărirea și așteptarea" însoțite de un tratament medicamentos. Uneori, intervenția chirurgicală poate fi aplicată în cazul în care boala progresează.

Din păcate, aceste tratamente nu rezolvă problemele care stau la baza reacțiilor autoimune. Medicamentele nu sunt de multe ori un remediu și dacă utilizați medicamente tiroidiene, cum ar fi hormonii sintetici sau steroizii, veți avea nevoie de ele pentru tot restul vieții. Unii pacienți pot îmbunătăți în mod semnificativ tratamentul tiroidian, deoarece hormonii sinaptici îi dublează pe cei produși în mod natural din glanda tiroidă având efecte similare, însă acest lucru nu va rezolva cauza atacului propriului sistem imunitar.

O altfel de terapie al tiroiditei Hashimoto

Trebuie subliniat că nu toți pacienții cu tiroidită Hashimoto au nevoie de terapie cu hormoni. Atâta timp cât valorile hormonale sunt normale, putem pur și simplu urmări schimbările care pot apărea.

Celulele țesutului tiroidian care sunt atacate de anticorpii propriului organism, sunt unități care, pentru a funcționa fiziologic, necesită nutrienți (macro- și micro-nutrinți).

Din păcate, stilul de viață al zilelor noastre (în principal, alimentația bazată pe produse prelucrate și standardizate, lipsa de somn și de odihnă, stresul crescut) se abate de la modelul calitativ tradițional care asigură organismului energia și nutrienții esențiali pentru funcționarea maximă propriu-zisă.

Tratarea eficientă a bolii Hashimoto presupune evaluarea setului de metaboliți la nivel celular, efectuând următoarelor modificări ale alimentației și stilului de viață:

 • Evitarea produselor care acționează asupra sistemului imunitar: gluten, sensibilități alimentare etc.
 • Consumul de alimente care ajută la vindecarea intestinului
 • Suplimente nutritive utile precum și probiotice
 • Stimularea capacității organismului de a se detoxifia
 • Reducerea și gestionarea stresului organic și celular pe termen lung

Bibliografie:

 1. Stress as a trigger of autoimmune disease, Stojanovicch L, Marisavljevich D, Autoimmun Rev. 2008 Jan;7(3):209-13
 2. Hashimoto s Thyroiditis Complications, Disorders Associated with this common thyroid disease, Kresimira Milas, MD
 3. Selenium and thyroid gland: more good news for clinicians, Drutel A, Archambeaud F, Caron P, Clin Endocrinol (Oxf) 2013, Feb;78(2):155-64
 4. Selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis decreases thyroid peroxidase antibodies concentrations, Gartner R, Gasnier BC, Dietrich JW, Krebs B, Angstwurn MW, J Clin Endocrinolo Metab, 2002, Apr;87(4):1687-91
 5. Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder, Gannon JM, Forrest PE, Roy Chengappa KN, J Ayurveda Integr Med 2014 Oct-Dec;5(4):241-5
1
ADN-ul nu ne controlează destinul! Epoca Epigeneti...
To D or not to D? Cât de importantă este Vitamina ...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts