Să abordăm împreună întrebarea legată de ce putem considera o dietă adecvată și sănătoasă într-o perioadă sensibilă, cum este cea a sarcinii.
Calitatea alimentației materne în timpul sarcinii este inconfundabil unul dintre factorii care pot afecta în mod semnificativ starea de sănătate a femeii însărcinate dar mai ales a copilului.
Femeia însărcinată se află intr-o fază în care corpul are nevoi concrete de macro și micronutrienți. Pe plan nutrițional, îi trebuie elemente pentru a crea țesuturi noi cum ar fi placenta, uterul dar și pentru dezvoltarea bebelușului.
Un studiu publicat în 2013 în Jurnalul Familiei și al Sănătății Reproducerii, a evaluat obiceiurile alimentare ale celor 485 de femei însărcinate și a constatat că numai 1,9% dintre acestea au urmat recomandări privind consumul de fructe și legume în sarcină.
Femeile gravide cunosc importanța nutriției pentru dezvoltarea adecvată a copilului lor, dar nu sunt sigure ce alimente ar trebui să consume. Există, de asemenea, concepții greșite despre cât de multe calorii suplimentare ar trebui consumate într-o zi, ce alimente nu ar trebui consumate în timpul sarcinii și ce obiceiuri de stil de viață vor promova bunăstarea mamei și a copilului. [1]
Cercetătorii sunt de acord că primele 1.000 de zile de viață, de la concepere și până în primii 2 ani de viață, sunt absolut esențiale pentru prevenirea bolilor în perioada adultă. De aceea, urmând o nutriție corectă în perioada de sarcină care include un echilibru al alimentelor proteice de înaltă calitate, grăsimi sănătoase și carbohidrați complexi se poate asigura că faci tot ce depinde de tine pentru copilul în creștere. În plus, femeile gravide necesită cantități crescute de anumiți nutrienți pentru a evita anomaliile de dezvoltare și complicațiile sarcinii.
Cercetările continuă să demonstreze că ceea ce mănânci în timpul sarcinii afectează sănătatea copilului. Copilul depinde de alimentele pe care le consumați pentru a primi calorii, proteine, vitamine, minerale și fluide.
Deci, de ce mananci diferit când esti insărcinată? Deoarece nutriția dumneavoastră afectează multe aspecte ale sănătății copilului, cum ar fi:
În plus, multe studii arată că deficiențele nutrienților în timpul sarcinii pot duce la unele probleme majore de sănătate, cum ar fi anemia, deficit de fier care cauzează scăderea nivelului de globule roșii și preeclampsie, hipertensiune arterială care poate duce la complicații ale sarcinii.
În general, alimentația trebuie să conțină a largă varietate de produse pentru a exista un echilibru pe plan metabolic. Dar, este de ajuns? Oare ce mai trebuie adăugat?
Legume proaspete (în special verzi cu frunze): Legumele cu frunze verzi sunt deosebit de benefice deoarece sunt ambalate cu fier, calciu și vitamina K - trei substanțe nutritive importante pentru femeile însărcinate. Adăugați verdețuri cu frunze cum ar fi spanacul. Broccoli este o altă legumă benefică deoarece conține fibre, vitamina C, mangan și magneziu. La fel sunt și sparanghelul, morcovii, conopida, fasolea verde, varza și ardeii grași.
Fructe proaspete: Consumul de fructe proaspete de-a lungul sarcinii vă va asigura că primiți elemente nutritive cum ar fi vitamina K, vitamina C, vitamina A, vitamina E și fibre. Măncați o serie de fructe cum ar fi afine, căpșuni, mure, zmeură, cireșe, mango, papaya, piersici, grapefruit, mere, pere, tangerine și ananas. Fructe proaspete pot fi adăugate în iaurt sau ovăz la micul dejun, sau ca smoothie în combinație cu vegetale, sau adăugate la salate pentru prânz și cină, sau consumate ca și gustare între mese.
Ouă cu rază liberă ecologică: Ouăle, în special gălbenușul de ou, reprezintă într-adevăr o excelentă sursă de colină, care este foarte importantă pentru dezvoltarea fătului. Cercetările arată că femeile care manâncă alimente cu un conținut mai mic de colină prezintă un risc semnificativ mai mare de a avea un copil cu un defect de tub neural decât femeile care manâncă alimente cu conținut mai mare de colină. Ouăle organice conțin, de asemenea, grăsimi sănătoase, vitamina E, beta-caroten și iod.
Carne organică: Aminoacizii proteinelor sunt esențiali pentru dezvoltarea copilului dvs., asadar consumați o cantitate de bună calitate, proteinele organice sunt foarte importante. Scopul este de a mânca cel puțin trei porții, sau 75 de grame de proteine pe zi. Unele dintre cele mai bune opțiuni sunt pieptul de pui organic, carnea de curcan organic și carnea de vită hrănită cu iarbă.
Nuci și semințe: Migdalele conțin proteine, fibre, calciu, magneziu și fier. Nucile conțin acizi grași omega-3, acid folic și cupru, iar nucile de brazil conțin seleniu, fosfor și vitamina E.
Iaurt grecesc sau kefir: Iaurtul grecesc conține probiotice, proteine, vitamina D, acizi grași omega-3, calciu și vitamina K2. În plus, este o sursă excelentă de iod, care este importantă în timpul sarcinii, pentru a evita defectele congenitale și tulburările neurologice. Kefirul este o altă formă de lapte de cultură care conține bacterii bune ce sunt esențiale pentru digestia dumneavoastră și sănătatea generală.
Fasole: Fasolele sunt bogate în acid folic, iar humusul conține fier, zinc, cupru și vitamina K. Consumul de fasole în timpul sarcinii este benefică, deoarece este plină și bogată în nutrienți. [12]
Linte: Lintea este o sursă excelentă de folat, care joacă un rol crucial în dezvoltarea fătului. Studiile arată că utilizarea alimentelor bogate în folat în timpul sarcinii reduce riscul apariției defectului cardiovascular și al tractului urinar, a defectelor tubului neural și a buzelor cleft.
Majoritatea vitaminelor prenatale conțin întregul spectru de vitamine și minerale care sunt necesare în mod special pentru sarcină. Când alegeți o vitamină prenatală, asigurați-vă că include următoarele substanțe nutritive:
Carnea prelucrată - ar putea conține listeria, care poate provoca avort spontan sau infecție.
Fructe de mare crude sau afumate și carne crudă - pot fi contaminate cu bacterii, salmonella sau toxoplasmoză.
Pește care conțin mercur - consumând prea mult mercur în timpul sarcinii poate duce la problem cerebrale și de dezvoltare. Trebuie evitat peștele spadă, reciful macrou, rechinul.
Oua crude - pot contine salmonela care pune copilul la risc de probleme de dezvoltare.
Cafeina - există cercetări mixte despre riscul consumului de cafeină în timpul sarcinii, însă studiile indică faptul că acest produs trebuie evitat în primul trimestru pentru a reduce riscul de avort spontan, după care 1 cană de cafea pe zi este considerată sigură. Rețineți că produsul cafeina este un diuretic și poate duce la pierderea de lichide.
Alcoolul - cercetări arată că utilizarea de alcool în timpul sarcinii poate duce la rezultate anormale ale sarcinii, cum ar fi probleme de neurodezvoltare la copil.
În timpul sarcinii, este important să vă mențineți nivelul de stres la un nivel scăzut, fiziologic, să vă îngrijiți corpul și sufletul și să vă odihniți. Ascultați-vă corpul și, dacă vă simțiți obosită, faceți din restul activităților o prioritate. Pentru a vă păstra calmul într-o perioadă de stress sau anxietate, faceți plimbări lungi în aer liber, citiți cărți despre maternitate, ieșiți cu familia sau cu prietenii, faceți lucruri plăcute și liniștite.
De asemenea, este important să rămâneți activă fizic în timpul sarcinii pentru a reduce riscul de afecțiuni precum preeclampsia, diabetul gestațional și depresia perinatală, pentru a vă îmbunătăți starea de spirit, pentru a vă reduce disconfortul, pentru a crește nivelul de energie și pentru a vă îmbunătăți forța de muncă. Unele dintre cele mai bune antrenamente de sarcină includ mersul pe jos, înotul, yoga prenatală, ciclism.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/
Pentru a va oferi cea mai buna experienta online acest site utilizeaza cookie-uri.
Prin utilizarea site-ului nostru, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.
Despre Cookie Sunt de acord