Psihoterapia atacurilor de panică

Psihoterapia atacurilor de panică

Atacul de panică reprezintă o manifestare paroxistică a anxietății și este însoțit de o serie de simptome fizice. Apare brusc și nu durează mai mult de 20-30 de minute.

De cele mai multe ori abordarea terapeutică a atacului de panică se confundă cu faptul că doar tratamentul medicamentos este îndeajuns. Însă, medicația are rolul de a acționa la nivel de simptom, de a reduce din intensitatea fricii prin anxiolitice, dar se observă că simptomele reapar o dată ce se întrerupe medicația, intrându-se astfel într-un cerc vicios.

Acest lucru se petrece pentru că panica este doar un simptom major care atrage atenția că la nivel inconștient se întâmplă ceva. De fapt, am putea spune că ea exprimă un strigăt de ajutor venit de la nivelul inconștientului, ce se poate constitui într-un semnal de avertizare că direcția în care a mers viața individului până în acel moment nu este în acord cu totalitatea ființei lui. În linii mari, este vorba despre un conflict intrapsihic inconștient ce se exteriorizează prin simptom, ce are rolul de a atrage atenția că ceva ce nu este benefic.

Dintr-un anume punct de vedere, apariția simptomului dă ocazia să se poată regla ceea ce nu este echilibrat, adică acea comunicare între conștient și inconștient, esențială pentru sănătatea psihică.

Abordarea cea mai optimă a atacului de panică se referă însă la abordarea cauzală, adică psihoterapie, care poate fi însoțită de tratament simptomatic - în funcție de intensitatea simptomelor, ce urmează a fi redus până la a fi întrerupt continuându-se apoi doar cu psihoterapie.

Psihoterapia are și rolul de a elibera tensiunea psihică ce determină aceste simptome și de a aduce lumină asupra motivelor reale ce stau la baza atacurilor de panică. Totodată, ajută la conștientizare, de a afla ce este în spatele acestei frici și ce o determină. Știind care este cauza putem acționa asupra ei.

Netratarea atacurilor de panică face ca persoana să nu își poată desfășura viața așa cum și-ar dori și să devină din ce în ce mai retrasă, mai izolată. Psihoterapia este de un real ajutor pentru că se lucrează asupra cauzei, iar acest lucru face ca rezultatele în timp să fie durabile și viața persoanei să se desfășoare într-un mod optim și echilibrat, astfel încât să poată participa în mod plenar la o paletă largă din aspectele vieții ei.

Apelând la psihoterapie atunci când este cazul, arătăm că ne păsă de propria persoană și că dorim să luăm în considerare și acea parte care nu poate fi văzută cu ochiul liber, dar care există. Astfel, dacă vom avea grijă de propria stare de bine, ne vom putea ocupa mai bine și de cei din jurul nostru și ne vom bucura din plin de viață alături de persoanele iubite.

2
Să nu fim absenți în prezența copilului nostru
Viața în doi și dinamica cuplului

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts