Sa vorbim despre preventie

Sa-vorbim-despre-preventie

Rolul principal al medicului e sa previna imbolnavirea sau complicatiile bolilor deja existente. Preventia trebuie sa inceapa de la nastere. Pe langa alimentatia sanatoasa, ingrijirea si respectarea regulilor de igiene prima interventie pentru protectia impotriva infectiilor este vaccinarea. 

Vaccinarea incepe in maternitate si se continua la cabinetul medicului de familie

Va voi prezenta pe scurt bolile pentru care se vaccineaza copilul pana la varsta de un an, ce riscuri implica imbolnavirea in cazul nevaccinarii. 

Se stie ca in primele 3 luni de viata copilul are protectia anticorpilor primiti de la mama. Din fericire mamele fac parte dintr-o generatie vaccinata pentru ca la momentul respectiv nu se refuza vaccinarea. 

Vaccinarea este cea mai eficienta si ieftina interventie medicala, fapt dovedit de istoria pandemiilor de boli infectioase. Prin vaccinare, se obtine protectia imuna individuala, dar si colectiva, "herd immunity" sau imunitatea de grup, prin limitarea circulatiei agentului patogen. In prezent, 80% dintre copii la nivel global sunt vaccinati impotriva difteriei, tetanosului neonatal, tusei convulsive, poliomielitei si rujeolei. In fiecare an sunt salvate 400 milioane de vieti si 750.000 de copii sunt feriti de dizabilitati. 

Istoricul vaccinurilor 

Vom vorbi pe rand despre Difterie, Tetnos, Tuse convulsiva, Hepatita B, Pojar (Rujeole), Rubeola, Oreion, Poliomielita si Tuberculoza, boli infectioase pentru care se face imunizarea prin programul national si despre Vaccinarea impotriva pneumococului, a rotavirusului si a hepatite A.

In 1718, Lady Mary Wortley Montague introduce "variolizarea" in Marea Britanie. "Variolizarea" a fost practicata in India si China inca din secolul al III-lea i.e.n. prin insuflarea in narine a unor prafuri obtinute dupa uscarea si pisarea pustulelor de la bolnavul de variola. In 1796, Edward Jenner dezvolta vaccinul impotriva variolei. 

In 1885, Pasteur dezvolta vaccinul antirabic. 

In 1889, Victor Babes aplica seroprofilaxia antirabica in Romania. 

In 1979, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) declara eradicarea variolei. 

Intre 1970-1980, sunt create vaccinurile polizaharidice meningococice/pneumococice). 

In 1986, a fost produs primul vaccin uman recombinant produs prin inginerie genetica (antihepatitic B). 

In 1998, este produs vaccinul antirotavirus, iar in 2006 vaccinul anti-HPV. 

Populatia este mai interesata de riscurile vacinarii, decat de consecintele bolii

De vreme ce incidenta bolilor infectioase a inceput sa scada in urma vaccinarii, se observa un interes tot mai scazut al populatiei asupra consecintelor grave ale unor boli prevenibile prin vaccinare, precum difteria sau tetanosul.

Reprezentantii Centers for Disease Control and Prevention (CDC) considera ca oamenii au devenit mult mai interesati de posibilele efecte adverse ale vaccinurilor decat de infectia cu un anumit virus si de consecintele acesteia.

Astfel, una din principalele activitati de cercetare in imunizare are in vedere diferentierea intre efectele adverse reale ale vaccinurilor si afectiuni care nu sunt relationate cu imunizarea. CDC considera ca aceste cercetari sunt cruciale pentru a mentine increderea populatiei in vaccinare.

In acest sens, in 1990 a fost creat de catre CDC si Food and Drug Administration (FDA) sistemul "Vaccine Adverse Event Reporting System" (VAERS) care colecteaza si analizeaza sesizarile despre efectele adverse ale vaccinurilor. In fiecare an, in SUA, formularul VAERS este trimis la peste 200.000 de medici specializati in medicina de familie, pediatrie, ginecologie, boli infectioase, medicina de urgenta.

Specialistii CDC considera ca in anii urmatori vor aparea noi vaccinuri care vor fi introduse in programele de imunizare. In acelasi timp, vor aparea noi forme de administrare a vaccinurilor, pe langa administrarea prin injectie.

De ce ne vaccinam?

Difteria

Este o boala infectioasa acuta, transmisibila, provocata de Corynebacterium diphteriae, care provoaca edem si false membrane si elibereaza o toxina care determina fenomene toxice in diferite organe.

Istoric

George Enescu a fost singurul supravietuitor dintre cei opt copii ai familiei Enescu.

Cinci au murit in timpul unei epidemii de angina difterica.

Mari epidemii cunoscute in istorie au fost in Franta in anul 580, Italia in anul 856, Spania in 1613, Marea Britanie in 1659 si in 1878 cand si in familia reginei Victoria, au avut loc 2 decese.

In secolul XX (toxina a fost descoperita in 1921) a aparut si vaccinul contra difteriei, mortalitatea a scazut de la 73% la 14% si chiar mai jos. Toxina a fost incorporata in vaccinul cu toxina tetanica si pertussis si este folosit din 1940. Vaccinarea sistematica a facut ca boala sa devina o raritate in tarile dezvoltate, dar ea ramane o problema in tarile slab dezvoltate.​

Tetanosul

Tetanosul este o boala infectioasa grava, care poate duce frecvant la deces, cauzata de de bacilul tetanic Clostridium tetani care secreta o toxina -0,1 - 0,25 mg poate omora un om. Sporii de bacili tetanici se gasesc in pamant si praful de pe strazi.

Practic toate persoanele sunt expuse potential la infectie. Din datele OMS la nivel mondialin 1980 erau 800 000 decese prin tetanos neonatal. Prin vacinare s-a ajuns la 180 000 in 2002 si incidenta e in scadere datorita vaccinarii in masa.

Boala este cunoscuta din antichitate. In tarile in care s-a introdus vaccinarea mortalitatea este de 0,1 iar in tarile care nu au introdus vaccinarea este de 10 000.

Ranile profunde, dar si cele mici, banale, pot produce o boala infectioasa grava: tetanosul.​

Pentru a preveni infectia cu bacil tetanic se recomanda vaccinarea din primele luni de viata si respectarea calendarului de vaccinare.

De asemenea in cazu unei plagi taiate sau intepate trebuie sa ne prezentam la medic pentru vaccinare cand e necesar si profilaxia tetanosului.

Tusea convulsiva ( TUSEA MAGAREASCA)

Tusea convulsiva este o boala infecto-contagioasa acuta a copilului, cu tuse spastica, in accese paroxistice, mai frecvente in cursul noptii, cu o evolutie de cateva saptamani. Este datorata infectiei cu Bordetella pertussis si parapertussis, cocobacil aerob, Gram negativ Sugarii si si copiii nevaccinati sunt categoriile cele mai expuse la boala.

COMPLICATII

Pneumonia bacteriana care ii poate duce frecvent la deces: bronhopneumonia, atelectazia, bronsiectazie, emfizem subcutanat, encefalite, hemoragii pulmonare.

Complicatiile secundare neurologice: convulsii, encefalopatiemielite, nevrite, ataxie, afazie, surditate, cecitate mai frecvente la sugari.

Complicatii datorate paroxismelor: pneumotorax, epistaxis, hematom subdural, hernie ombilicala, prolaps rectal.

Alte complicatii: hemoragii subconjunctivale, malnutritia scaderea in greutate.

Ideal ar fi sa se faca rapel un vaccin DT la adulti, in special in familiile care asteapta un copil pentru a prevenii riscul contactarii bolii pana la prima vaccinare.

6
 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts