Tratarea naturală a bolii Crohn

Tratarea naturală a bolii Crohn

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală cronică, care poate afecta orice porţiune a sistemului digestiv, de la cavitatea bucală până la anus, însă are predilecţie pentru porţiunea terminală a intestinul subţire (ileon) şi intestinul gros (colon).

Boala Crohn afectează straturile profunde ale tubului digestiv, cauzând ulceraţii la acest nivel. Boala Crohn și colita ulcerativă sunt bolile inflamatorii digestive cel mai frecvent întâlnite.

Cauzele aparitiei bolii Crohn

Nu se cunoaște exact cauza dezvoltării bolii, unele studii medicale de specialitate au dovedit existența anumitor factori declanșatori ce pot provoca apariția bolii prin diferite mecanisme imune.

În general, această boală se instaleaza în momentul în care sistemul imunitar al organismului are o reactie anormală împotriva bacteriilor intestinale patogene (care se gasesc in mod normal la nivelul intestinului gros) sau prin mecanisme imune complexe secundare unor infecții cu diferite bacterii sau virusuri (Mycobacterii tuberculoase, Yersinia enterolitica, E.coli, B. fragilis). Există însă și o predispoziție genetică pentru această afectiune, iar fumatul contribuie de asemenea la aparitia sindromului Crohn. Se știe, de asemenea, că factorii de mediu au un rol important în apariția bolii.

Simptome boala Crohn

Simptomele bolii Crohn pot fi ușoare, dar pot fi și foarte severe. Acestea se dezvoltă, în general, în mod progresiv. Există însă și perioade în care unele simptome apar subit, fără nici un advertisment. De asemenea, există și perioade de remisie, în care simptomele dispar complet.

Atunci când boala este activă, apar următoarele simptome:

 • Dureri abdominale si crampe puternice
 • Diaree
 • Scădere în greutate și apetit scăzut
 • i oboseală
 • Sange in scaun
 • Afte bucale

În afara simptomelor intestinale, în cazul bolii Crohn apar și modificări ale altor organe:

 • Inflamarea pielii, a ochilor si a incheieturilor
 • Afte bucale ulceroase
 • Marirea in volum a ficatului
 • Anemia diferitelor forme etiologice

Diagnosticarea bolii Crohn

Diagnosticarea bolii Crohn se face pe baza controlului clinic al pacientului după care se propun următoarele analize:

 • Colonoscopie
 • Radiografie cu bariu a intestinului subtire si a colonului
 • Biopsie
 • Analize de laborator precum CRP și a materiilor fecale
 • CT sau RMN

Care este tratamentul clasic al bolii Crohn?

Confirmând diagnosticul, tratamentul prescris pacienților se bazează pe tratarea simptomelor și menținerea remisiei bolii. Astfel, în funcție de simptome și de gravitatea situației, pacienților li se recomandă medicamente antidiareice, antispastice sau antiinflamatoare. Cu toate că se obțin rezultate pe o perioadă limitată, totuși, scopul furnizării unui tratament care de fapt "amorțește" boala și provoacă imunosupresie asupra sistemului imunitar nu este adecvat. De asemenea, medicamentele produc de multe ori efecte secundare.

Este clar că tractul gastrointestinal este important nu numai pentru absorbția nutrienților dar și pentru activarea substanțelor cum ar fi serotonină, dopamină, glutamină etc. care sunt produse în intestin și contribuie la apărarea organismului nostru.

O mare parte a apărării organismului nostru se realizează în intestin.

Abaterile de la echilibrul biochimic al celulelor datorate deficiențelor nutritive sau acumularea de agenți toxici (toxine, hormoni, metale grele etc.) conduc odată cu trecerea timpului către reacții adverese autoimune. Structura celulară a fost modificată atât de mult încât este inevitabil ca mecanismele defensive ale sângelui să nu fie atacate, deoarece acum sunt recunoscute ca substanțe cu caracter străin de restul organismului.

Medicina Metabolomică și boala Crohn

Tratamentul fără succes al bolii Crohn și efectele secundare ale produselor farmaceutice chimice puternice folosite de medicina convențională a determinat mulți cercetători și oameni de știință să dezvolte terapii alternative, care au efecte pozitive în tratarea bolii.

Un mod complet de abordare în boala Crohn se realizează cu ajutorul medicinei metabolomice, unde prin intermediul unor analize biochimice și genetice de specialitate se descoperă dezechilibre care există în organism ce conduc la perturbarea sistemului imunitar și în cele din urmă la declanșarea bolii. În acest mod se aplică o schemă terapeutică bazată pe compuși naturali fără a provoca situații de stres celular și care în combinație cu directive nutriționale adecvate devine înlocuitor al homeostaziei la nivel celular si hormonal cu scopul final de reducere a simptomelor și de eradicare a patogenezei bolii.

Alte căi naturale de tratare a bolii Crohn

Există multe modalități prin care putem preveni și controla boala Crohn, așa că, în ciuda modului în care putem simți boala,cel puțin o parte din controlul acesteia depinde de noi. Modificările dietetice și ale stilului de viață sunt esențiale pentru vindecarea în mod natural a bolii Crohn.

Adoptarea unei diete terapeutice a bolii Crohn, suplimente adecvate, managementul stresului și evitarea antibioticelor sunt unele dintre cele mai bune modalități naturale de a pune boala Crohn în remisie.

Care exact este rolul stresului la contribuția declanșării bolii Crohn este încă în dezbatere, însă experții sunt de acord că stresul poate declanșa simptomele bolii, agravează sănătatea digestivă și crește șansa de apariție a complicațiilor.

Desigur, stresul este o parte a vieții de zi cu zi, și nu toate tipurile de stres le putem controla dar există multe acțiuni pe care le-am putea face pentru a reduce reacțiile noastre la evenimentele stresante. Exercițiile regulate, odihna adecvată, timpul rezervat pentru relaxare, petrecerea timpului în aer liber și promovarea relațiilor de sustinere cu prietenii pot avea un impact imens.

O serie de acțiuni ce trebuie urmate pentru a avea loc schimbări la capitolul stil de viață, pentru a ameliora simptomele cauzate de sindromul Crohn sunt:

 • Renunțatul la fumat - fumatul agravează simptomele bolii Crohn, astfel este indicat să renunțați la acest obicei nesănătos, în special dacă ați fost diagnosticat deja.
 • Practicați sport - efectuarea exercițiilor fizice vă elibereaza de tensiune, suprimă hormonii stresului și eliberează endorfine. Mai mult decât atât, sportul practicat cu regularitate remediază simptomele specifice acestei afecțiuni.
 • Hidratarea corespunzătoare - deshidratarea poate fi cauzată de diaree așa că asigurați-vă că beți suficiente lichide. Dacă este necesar, trebuie utilizate și săruri de rehidratare orală pentru a echilibra nivelul de electroliți din organism.
1
Resveratrolul, sursa naturală în sănătate și longe...
Postul... un punct în plus pentru sănătatea noastr...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts