Un nou concept in estetica dentara - Fatetele dentare

Un nou concept in estetica dentara - Fatetele dentare

Din teama sau necunoastere, ne ignoram problemele de estetica dentara, fara a cunoaste ca de ani buni, stomatologia a dezvoltat concepte revolutionare in ce priveste estetica dentara vazuta ca un beneficiu final si esential al unui tratament.

Deseori, gesturi mici ne tradeaza probleme mari de stima de sine, ca atunci cand ducem mana la gura atunci cand radem. O facem instinctiv, nu pentru ca avem dinti lipsa, ci doar pentru ca unul sau mai multi dinti sunt inegali ca lungime, avem o "strungareata" sau o gingie prea vizibila, avem dinti ciobiti ca urmare a unor accidentari sau dinti care si-au schimbat culoarea ca efect secundar al unor medicamente sau numai din cauza inaintarii in varsta. Numai unul dintre aspectele enumerate si fac situatia cu atat mai frustranta, cu cat stim ca am acordat atentia necesara igienei dentare. Cu toate acestea, fumatul indelungat, anumite bauturi sau alimente care contin coloranti si pe care le-am consumat mult timp pot fi vinovate in egala masura de deteriorarea aspectului danturii.

Raspunsul la problemele estetice ale danturii = fatetele dentare

Raspunsul eficient al specialistilor din domeniu este aplicarea unor fatete dentare, daca smaltul dentar nu este prea deteriorat. Fatetele dentare pot contribui decisiv la reconstructia intregii infatisari, cu efect major asupra starii psihice si fizice.

In calitate de pacient al unui tratament de estetica dentara este bine sa cunosti anumite aspecte tehnice si procedurale. Procesul este complex, dar specialistii in estetica dentara ii cunosc toate secretele. Intreaga procedura, precum si tratamentul sunt strict personalizate si vor fi stabilite in cadrul unei sedinte initiale de evaluare si familiarizare cu tehnica de aplicare a fatetelor dentare.

Din ce material sunt realizate fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt realizate din ceramica presata, sunt extrem de subtiri, iar culoarea, dimensiunea si forma sunt stabilite cu ajutorul unor programe computerizate. Fatetele sunt create mai intai virtual si au in vedere restabilirea unor proportii ideale intre dinte si gingie. In aceasta faza, se efectueaza o serie de investigatii imagistice complexe.

Evaluarea specialistului va releva si necesitatea unei minime pregatiri a dintelui pe care se va aplica fateta prin lipire, pentru ca acestea sunt individuale si fiecare este proiectata sa corespunda scopului propus, adica acoperirea discreta a unei imperfectiuni.

Pregatirea dintelui inainte de aplicarea fatetelor

Trebuie sa mai stii ca pregatirea dintelui poate implica o usoara slefuire si, adesea, un tratament care poate ajunge pana la devitalizare, adica scoaterea nervului dentar. Daca viitorul pacient care doreste aplicarea unor fatete dentare prezinta obturatii vechi si/sau extinse, adica o afectare a dintelui, atunci acesta poate fi indrumat spre un alt tip de lucrare dentara, deoarece se considera ca dintele natural nu se califica pentru aplicarea de fateta dentara. In acest caz, vorbim despre o lucrare de protetica dentara de alt tip. In functie de situatia generala, se poate decide un program complex, un mix intre fatete dentare si alte lucrari de reconstructie, respectiv coroane dentare.

La fel ca oricare tratament, si cel de estetica dentara, respectiv de aplicare a fatetelor dentare presupune alocarea unui timp din partea pacientului, deoarece vor fi necesare probe si diferite etape de lucru, pana la cimentarea finala. In anumite cazuri, pacientul este indrumat spre purtarea unor fatete provizorii pe durata tratamentului care poate dura cateva saptamani.

Cum sa ingrijesti fatetele dentare

In calitate de purtator al unor fatete dentare trebuie sa mai stii ca acestea ofera o maxima satisfactie estetica, dar sunt in acelasi timp lucrari de mare finete care nu pot fi supuse unui impact mecanic deosebit. Totusi, chiar daca o fateta dentara a suferit o fisura sau s-a ciobit, ea poate fi inlocuita, deoarece dintele purtator nu va putea ramane neacoperit dupa indepartarea unei fatete vechi. In acelasi timp, este esentiala respectarea unor reguli care sa asigure functionalitatea cat mai indelungata a fatetelor dentare (evitarea muscatului din fructe sau alimente tari sau lipicioase).

Tehnica construirii si aplicarii fatetelor dentare este deosebit de avansata si poate sa raspunda unor probleme sensibile de reconstructie dentara, dar necesita un teren sigur si sanatos. Aplicarea de fatete dentare nu se va face pe o dantura care prezinta probleme de retractie gingivala, probleme de paradontoza, afectare extinsa a smaltului dentar sau aliniere defectuoasa a dintilor. In acest ultim caz, specialistul ortodont va impune un tratament specific, adica aplicarea unui aparat dentar, iar ulterior se va putea trece la aplicarea fatetelor dentare.

3
Aparatul dentar - Intre chin si necesitate
Efectele ireversibile ale amanarii vizitei periodi...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts