Update: COVID-19

Update: COVID-19

Fiecare zi ce trece este diferită datorită noului coronavirus (COVID-19) iar informațiile primite zilnic sunt vitale pentru înțelegerea mecanismului și epidemiologiei acestuia. Se știe deja că răspândirea sa este aproape dublă față de virusul gripal obișnuit. În medie, o persoană cu gripă sezonieră poate răspândi virusul la 1.3 persoane, în timp ce COVID-19 se răspândește la 2-2,5 persoane.

Unul dintre motivele pentru care COVID-19 se răspândește atât de rapid se datorează perioadei mai lungi de apariție a primelor simptome, așa-numita perioadă de incubație. În cazul transmisiei interumane cu virusul gripal sezonier există un interval de 1-4 zile pentru debutul simptomatolgiei, în timp ce coronavirusul necesită între 5-14 zile sau mai mult, în 1% din cazuri.

În medie, persoanele infectate cu COVID-19 prezintă simptome cu 5 zile mai târziu între debutul simptomatologiei la prima persoană și debutul la persoana infectată. Cu cât mai târziu ne dăm seama că suntem infectați cu COVID-19, cu atât mai mult vom avea contact cu mai mulți oameni și vom transmite virusul mai ușor.

În întreaga lume, guvernele iau măsuri rapide și stricte (nu toate cu aceeași intensitate, să fim sinceri !) deoarece cazurile pacienților pozitivi cu coronavirus inundă spitalele. Aproximativ 2% dintre persoanele cu gripă sezonieră necesită spitalizare, în timp ce pentru pacienții cu COVID-19 procentajul ajunge la 19%. În plus, acești pacienți trebuie plasați în camere speciale și în carantină, astfel încât virusul să nu se răspândească. Medicii și pacienții au nevoie de protecție severă, specială precum măști, mănuși, echipament specializat, respiratoare etc.

Chiar și așa, cu carantina și autoizolarea, virusul va rămâne în viața noastră și ne va amenința în următorii 1-2 ani - ceea ce înseamnă schimbări majore și semnificative în viața noastră socială, culturală și profesională. În mod logic, o mare parte a populației va fi infectată cu acest virus. 

Câte persoane au fost diagnosticate cu virusul la nivel mondial și câte au decedat?

Potrivit Universității Johns Hopkins, există peste 445.000 de cazuri infectate și 19.769 de decese în întreaga lume.

Pentru prima oară de la izbucnirea noului virus în decembrie, China - care a fost primă țară în centrul atenției - nu a raportat nici un nou incident intern de săptămâna trecută. Cu toate acestea, Comisia Națională de Sănătate a raportat 34 de cazuri noi, toate fiind importate în afara Chinei. Au trecut 81 de zile de când a fost anunțat primul caz de coronavirus în Wuhan, China. În China au fost peste 81.800 de cazuri și peste 3.280 de decese.

Italia are acum mai multe decese datorate COVID-19 decât orice altă țară. Italia, Spania, China și Iran sunt țările cu cele mai multe infectări și decese.

Un nou studiu realizat de Autoritatea Națională a Sănătății din Italia raportează că marea majoritate a persoanelor decedate datorită COVID-19 au avut și alte probleme medicale cronice.

Cu siguranță, nu ar trebui să ne panicăm, ci să fim atenți și precauți ținând cont cu strictețe de instrucțiunile primite zilnic din partea Instituțiilor guvernamentale. Statistic, se pare că persoanele tinere și sănătoase, chiar dacă sunt infectate, nu suferă semnificativ. La fel și copiii.

Cu toate acestea, persoanele de peste 60 de ani sau cu probleme de sănătate cronice cardiovasculare, respiratorii, oncologice sau fumătorii precum și cei cu sistem imunitar deficitar, cu siguranță ar trebui să fie mai atenți și să urmeze instrucțiunile cu seriozitate.

La nivel individual, putem urma, de asemenea, măsuri specifice și importante pentru limitarea infecției cu COVID-19:

 • Spălarea mâinilor des și foarte amănunțit
 • Curățarea frecventă a obiectelor și echipamentelor care le folosim des
 • Dacă tușim sau strănutăm, acoperim gura folosind suprafața interioară a cotului
 • Evităm contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
 • Nu se administrează medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care ne prescrie medicul
 • Ne limităm ieșirea înafara casei doar în cazuri absolut necesare
 • Hidratare adecvată
 • Comunicăm medicului de familie simptomele sau orice schimbare clinică (febră, tuse, dispnee etc.)

În plus, continuăm să ne întărim sistemul imunitar (pacienții noștri cunosc cât de important este acest capitol pentru sănătatea noastră zilnică)!

În afară de coronavirus, în organismul nostru pot exista, fie cunoaștem fie nu, și alte probleme, care acumulate, pot provoca, în timp, inflamații.

Astfel, avem nevoie de:

 • Vitamina D3 2000iu, zilnic, preventiv, pentru toți adulții, pe toată perioada de autoizolare - carantină
 • Somn adecvat și calitativ
 • O dietă bogată în vitamine și anti-oxidanți (salate, legume, fructe, semințe și nuci, leguminoase, pește, etc.)
 • Exercițiu fizic aerobic ușor
 • Reducerea sau încetarea fumatului și a alcoolului
 • Gestionarea stresului

Putere multă tuturor, optimism și bună dispoziție!

Dr. Gerasimos Tsilimidos MD, PhD
Medic Generalist

2
Diabet zaharat si Sindromul Metabolic la adulti
Medicina metabolomică: fenomenul unei diete care t...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts