Ce pierzi dacă procedurile de securitatea muncii sunt precare

Ce pierzi dacă procedurile de securitatea muncii sunt precare

Uneori, ca antreprenor, ai impresia că abia poți face față cerințelor legale. Faptul că nu ai proceduri clare sau lipsa unui program de mentenanță pentru echipamente s-ar putea să nu pară atât de important la un moment dat, insă poate avea consecințe grave.

Prin acest articol vreau să arăt costurile reale ale neglijării obligațiilor de securitate și sănătate și motivul pentru care acestea sunt o prioritate în afacerea ta.

 Proceduri precare de securitate și sănătate la locul de muncă

Este important să investești timp și bani în acest domeniu pentru că o cultură precară a securității și sănătății poate fi dezastruoasă pentru afacerea ta, clienți și angajați.

 Creste riscul de îmbolnăvire, accidentare sau moarte

Dacă eșuezi în implementarea sau aplicarea procedurilor adecvate de securitate și sănătate, te poți confrunta cu răni grave sau victime. O boală sau accidentare la locul de muncă, pe de-o parte îți scoate un angajat din producție pentru o perioadă și îi afectează viața, iar pe de altă parte îți poate deteriora productivitatea, finanțele și reputația afacerii, din care te vei recupera extrem de greu.

În vara anului 2015, The Smiler un montagne russe din Alton Towers s-a prăbușit, ceea ce a dus la accidentarea a 11 persoane din care 5 au fost în stare gravă. O anchetă a HSE (instituția locala ce se ocupă cu securitatea muncii) a constatat că nu au fost defecțiuni pe pistă, pe mașini sau pe sistemul care a fost conceput pentru a menține mașinile separate în timpul rulării. Dar anchetatorii "au găsit drept cauza principală: lipsa unor proceduri detaliate pentru luarea deciziilor în situațiile critice. Întregul sistem nu a putut evita o serie de erori ale personalului atunci când sunt oameni în trenulețe".

În urma accidentului, doua fete au avut nevoie de amputări de la genunchi și alți 9 au fost răniți. Acest lucru au avut drept cauză neglijența proprietarului de a face din procedurile de securitate prioritatea numărul 1.

Incidentul The Smiler a acționat ca un memento pentru întreaga industrie, amintind că siguranța este extrem de importantă. De atunci, Alton Towers a adus îmbunătățiri tehnice la montagne russe-ul The Smiler și și-a îmbunătățit sistemele de siguranță. Nick Varney, directorul executiv al Merlin Entertainments, a spus că "este ceva ce nu vom uita niciodată și este un lucru pe care suntem determinați să nu se repete niciodată".

 Pierderea reputației

O bună reputație este o parte crucială a succesului unei afaceri. Aceasta îți poate aduce un volum mai mare de investitori și clienți, o părere mai bună a comunității despre afacerea ta și un număr mai mare de persoane care vor fi dornice să se alăture echipei tale. Însă procedurile precare de siguranța muncii, va duce aproape imediat la pierderea bunei reputații.

În 2010, o explozie la platforma petrolieră Deepwater Horizon din Golful Mexic a ucis 11 persoane și a rănit grav alte câteva. S-a constatat că explozia a fost rezultatul unor reguli de siguranță vag stabilite, BP fiind aspru criticată pentru accident. Consiliul de investigare a securității și pericolelor pentru substanțe chimice din SUA a concluzionat că există: "Mai multe atribute de reglementare inadecvate sau lipsă".

Dezastrul de la Deepwater Horizon a costat BP aproape 40 miliarde de dolari, iar prețurile acțiunilor lor au scăzut.

 Repercusiuni legale

În calitate de angajator, este responsabilitatea ta legală de a face din locul de muncă un mediu sigur pentru angajați. Dacă îți neglijezi responsabilitatea legală, te poți confrunta cu amenzi ridicate și posibilitatea unei pedepse cu închisoarea.

În iulie 2013, Crofty Point Metals Ltd din Swansea a fost locul unui atac deliberat, din care a rezultat un incendiu și o explozie. Proprietarul a fost responsabil pentru că măsurile de securitate și siguranță erau inadecvate, în ciuda faptului că știa bine ce trebuia să facă. El a ignorat în mod repetat avizele de executare, atât către companie cât și pentru el însuși, care îl sfătuiau cum să îmbunătățească securitatea pentru a preveni intrarea persoanelor neautorizate în locație. În urma sesizărilor, inspectorii HSE au revizuit locația în decembrie 2016 și au găsit porți deschise fără echipament de supraveghere sau control, butelii de gaz împrăștiate și standarde de siguranță inadecvate.

În urma controlului compania s-a declarat vinovată și a primit amenzi ridicate, proprietarul a fost condamnat la un an de închisoare și i s-a interzis să fie director sau manager a oricărei companii timp de 7 ani. 

 Scade productivitatea, creste rotația personalului

Dacă nu admiți importanța securității în muncă, afacerea ta se va confrunta cu o scădere a productivității și o creștere a rotației personalului pe măsură ce moralul scade. Până la urmă, de ce ar trebui să fie motivat angajatul să muncească din greu dacă nu demonstrezi că îl prețuiești suficient pentru a-i oferi elementele de bază pentru desfășurarea activitații? Toată lumea ar trebui să se simtă în siguranță atunci când merge la muncă. Dacă nu, este posibil să se uite în altă parte.

Respectând legislația, îți păstrezi personalul motivat și vei avea angajați buni, care îți pot aduce profit si mai ales liniștea.

 Ce este mai important pentru tine?

Dacă vrei să îmi spui părerea ta despre domeniile SSM și PSI, completează aici chestionarul.

5
Ce facem noi pentru antreprenori
Managementul riscului

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts