Conceptele importante în managementul riscului. Evaluarea Riscului la Securitate Fizica

Conceptele importante în managementul riscului

Analiza de risc la securitate fizica este o modalitate dovedită de identificare și evaluare a factorilor care ar putea afecta negativ succesul unei afaceri sau al unui proiect. Acesta vă permite să examinați riscurile pe care le întâmpinați dvs. sau organizația dvs. și vă ajută să decideți dacă trebuie sau nu să mergeți înainte cu o decizie. Faceți o analiză a riscurilor, identificând amenințările și estimând probabilitatea apariției acestor amenințări.

Odată ce ați elaborat valoarea riscurilor cu care vă confruntați, puteți începe să căutați modalități de gestionare eficientă a acestora. Aceasta poate include alegerea de a evita riscul, de a le împărți sau de a le accepta, reducând în același timp impactul. Este esențial să fiți amănunțit atunci când lucrați prin evaluarea de risc la securitate fizica și că sunteți conștient de toate impactele posibile ale riscurilor dezvăluite. Acestea includ conștientizarea costurilor, a eticii și a siguranței oamenilor.

Lucrătorii ar trebui protejați împotriva riscurilor profesionale la care ar putea fi expuși. Acest lucru ar putea fi realizat printr-un proces de gestionare a riscurilor, care implică analiza riscurilor, evaluarea riscurilor și practicile de control al riscurilor. Conceptele importante în managementul riscului sunt conceptele de pericol și de risc.

Un pericol este o sursă, o situație sau o acțiune care poate avea un prejudiciu în ceea ce privește rănirea sau îmbolnăvirea umană sau o combinație a acestora. Prin urmare, un pericol poate fi orice prezent la locul de muncă, care poate provoca un prejudiciu lucrătorilor, fie un accident de muncă sau o boală profesională. Exemple de situații fizice periculoase pot fi lucrul pe o scară, manipularea substanțelor chimice sau mersul pe podea umedă. Exemple de situații periculoase psihosociale sunt conținutul locurilor de muncă, insecuritatea locului de muncă, izolarea, hărțuirea sau hărțuirea, deoarece sănătatea angajaților este afectată de percepțiile și experiența lor în ceea ce privește organizarea muncii și alți factori conexe.

Eficacitatea măsurilor luate pentru prevenirea sau reducerea stresului trebuie monitorizată. Este necesar să se evalueze orice acțiune întreprinsă pentru a stabili ce funcționează cel mai bine și pentru a evalua eficacitatea tuturor soluțiilor puse în practică pentru a combate stresul; când survine o schimbare semnificativă, deoarece pot apărea noi pericole și organizarea și gestionarea muncii trebuie reevaluate; și atunci când măsurile preventive existente sunt insuficiente sau nu mai sunt adecvate. O evaluare a riscului psihosocial poate fi diferită de alte forme de evaluare a riscurilor, de exemplu evaluarea riscurilor fizice sau chimice. 

Dat fiind că pericolele psihosociale sunt subiective și supuse unor fluctuații, revizuirea ar trebui făcută periodic pentru a se asigura că rezultatele evaluării riscurilor sunt încă relevante. În plus, managerii de linie au un rol de jucat în fiecare zi în monitorizarea stresului din cadrul echipei lor. Ei sunt cei mai în măsură să identifice semnele timpurii de stres în cadrul angajaților și pot acționa rapid, discutând cu individul provocările pe care le întâmpină și cum să le abordeze înainte de a deveni problematice.

Documentarea evaluării

Evaluarea riscurilor pentru riscurile psihosociale trebuie înregistrată ca orice altă evaluare a riscurilor. O astfel de înregistrare poate fi utilizată pentru: a transmite informații persoanelor interesate (lucrători, reprezentanți de siguranță, manageri etc.); să evalueze dacă au fost introduse măsurile necesare; să prezinte dovezi pentru autoritățile de supraveghere; și să revizuiască măsurile în cazul schimbării circumstanțelor

Pregătirea procesului

Pregătirea procesului de gestionare a riscurilor implică mai multe activități, și anume:

 • Identificarea lucrătorilor expuși - ar trebui acordată o atenție deosebită:
  - lucrătorii cu nevoi speciale , cum ar fi femeile însărcinate, tinerii lucrători, lucrătorii în vârstă și lucrătorii cu dizabilități;
  - întreținere, curățători, contractori și vizitatori
 • Caracterizarea sarcinilor, a echipamentelor de lucru, a materialelor și a procedurilor de lucru ;
 • Identificarea și caracterizarea măsurilor de siguranță în utilizare;
 • Identificarea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale legate de locul de muncă în analiză; și
 • Identificarea legislației , standardelor sau regulamentelor companiei referitoare la locul de muncă în analiză.

Mai multe mijloace pot fi utilizate pentru a susține aceste activități:

 • Observarea directă în timp ce lucrarea este efectuată - vizionare;
 • Interviuri cu muncitorii și managerii;
 • Verificați cazurile de accidente de muncă și de boli profesionale;
 • Verificați datele tehnice ale echipamentului / mașinii;
 • Examinați fișele cu date privind securitatea materialelor referitoare la substanțele chimice utilizate la locul de muncă;
 • Luați în considerare legislația, standardele și reglementările companiei aplicabile la locul de muncă în studiu.
0
Scopul evaluării riscurilor de stres legate de mun...
Analiza Riscurilor și Managementul Riscului

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts