Determinarea Riscului de Securitate

Analiza de Risc la Securitate Fizica

​Metodele de evaluare ale riscului

​In asigurarea mediilor de securitate pentru fenomene, procese sau sisteme, o importanta deosebita o are determinarea riscului, ca variabila esentiala a procesului de securitate si sanatate in munca. Ea este caracterizata din punctul de vedere al performantelor, cel mai adesea, de riscul asumat care reprezinta atat indicatorul de performanta al sistemului, cat si elementul de referinta a comportamentului relativ al acestuia. 

Etapele desfasurarii modelului de evaluare a riscului

Evaluarea riscurilor constituie siguranta profesionala muncitorilor in caz de accidentare la locul de munca. ​Avand in vedere ca esenta metodei de evaluare este calitativa, fiecare etapa poate fi parcursa cu un nivel diferit de obiectivitate, iar nivelul de performanta poate diferi de la etapa la etapa fiind greu de raportat rezultatul la o marime universala.

Daca toate aceste aprecieri subiective sunt real acceptate, singura regula care se impune este parcurgerea modelului in intregime, astfel incat sa se determine un raport cost/nivel de securitate marcat de toate celelalte elemente analizate. Pargurgenrea repetata a tuturor etapelor poate aduce chiar la imbunatatiri de expresie a performantelor analizate si evaluate, avand in vedere reversibilitatea sensului de determinare, deoarece succesiunea etapelor este logica si nu determinativa.

Etapa indentificarii valorilor protejate

Indentificarea valorilor protejate reprezinta o etapa de analiza complexa care vizeaza:

 • ​definirea organizatiei ​incluzand cultura, domeniul de activitate, mediul de afaceri, infrastructura critica, structura, strategia si tecticile utilizate, organizarea calitatii, sistemul de relatii cu furnizorii si clientii, natura comportamentului, nivelul de informatizare, managementul riscului, categoriile de informatii si de surse de informatii. 
 • ​stabilirea proprietatii ​care se refera la imobile, terenuri, cladiri, facilitati industriale sau comerciale, dar si la resursele materiale energetice, financiare cu un accent pe elementele peroculoase, cupronzand de fapt tot ceea ce se poate fura, degrada sau afecta.
 • ​indentificarea informatiilor ​care se refera la informatiile, activitatile si materialele care sunt confidentiale sau constituie proprietatea intelectuala a organizatiei, dar si la informatiile operationale sau structurate in baze documentare ( planuri de dezvoltare, planuri de marketing, planuri de productie, acorduri si conventii ); toate informatiile care au relevanta in activitatea organizatiei, reputatia si imaginea acesteia

​Indentificarea si evaluarea valorilor organizatiei care trebuie protejate reprezinta o activitate a unei echipe multiprofesionale, capabila sa:

 • identifica valorile si sa le categoriseasca;
 • stabilirea caracteristicilor de valoare de piata;
 • ordonarea valorilor dupa criterii de operationalitate, relevanta si cost;
 • determinarea si evaluarea pierderilor organizatiei, in cazul furtului, degradarii sau afectarii valorilor;
 • stabilirea pierderilor, adiacente furtului, degradarii sau afectarii valorilor operationale.

De regula, valorile pe categorii, se inscriu in liste ca articole ordonate descrise ca atribute, astfel incat sa se poata determina pagubele produse de evenimentele nedorite care afecteaza valorile. 

In functie de aumite caracteristici de operationalitate se pot determina consecintele atacurilor maxime credibile sau cu frecventa mai mare de producere, precum si modul de afectare a zonelor sau infrastructurilor critice in cazul producerii anumotor tipuri de evenimente nedorite. 

Etapa indentificarii evenimentelor nedorite

​In stransa corelatie cu indentificarea si evaluarea valorilor organizatiei care trebuie protejate, se indentifica evenimentele nedorite (incidente, erori, greseli, infractiuni..etc) care pot afecta aceste valori.

Indentificarea are la baza analize izomorfice si autoizomorfice ale evenimentelor, obiectivelor. In functie de natura evenimentelor nedorite, acestea se pot imparti in trei categorii:

 • infractiuni ​sau ​evenimente de natura criminala, ​care pot pune in pericol existenta valorilor prin actiuni voite, orientate spre atingerea unui anumit scop;
 • ​dezastre naturale ​si ​evenimente non-criminale ​care pot degrada sau afecta valorile;
 • ​evenimente de natura informationala ​care pot aduce atingere renumelui, reputatiei sau imaginii unei organizatii sau relatiilor acesteia cu alte organizatii;
2
Cum se efectuează o evaluare a riscului de securit...
Sfaturi cu privire la Analiza de Risc la Securita...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts