Managementul riscului

Managementul riscului

În calitate de angajator, conform art. 12 din Legea 319/2006 cu modificările și completările ulterioare, trebuie să "te afli în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă", atât pentru angajați cât și pentru alți participanți la procesul de muncă.

Această lege nu se aplică freelancerilor sau start-up-urilor, în care nu există angajați. Însă, dacă prestezi servicii, la un punct de lucru al unui client, trebuie să respecți prevederile acestei legi.

Ce spune aceasta lege? 

Legea spune că, în calitate de angajator, trebuie să evaluezi și să controlezi riscurile la locul de muncă pentru angajați.

Trebuie să te gândești la ce ar putea cauza accidente sau îmbolnăviri oamenilor și să decizi dacă și cum poți preveni aceste probleme.

Dacă ai cel puțin 1 angajat, trebuie să pui pe hârtie ceea ce ai găsit. Aceste înregistrări ar trebui să includă:

  • pericolele (acele situații care pot provoca daune)
  • modul în care acestea pot dăuna angajaților
  • ce faci deja pentru a controla acele riscuri

Înregistrările trebuie revizuite și actualizate, ori de câte ori apar modificări, cum ar fi: înlocuire de echipamente, schimbare proceduri de lucru, etc.

 Cum faci o evaluare a riscului?

Gândește-te ce ar putea provoca accidente sau boli oamenilor de la locul de muncă și vezi dacă iei măsuri rezonabile pentru a preveni sau controla aceste riscuri.

Acest proces se numește evaluare a riscului, varianta simpla, și îți va spune dacă ai acoperit tot ce ai nevoie. Încearcă să nu complici prea tare procesul.

Gândește-te la pericole 

Privește-ți locul de muncă și gândește-te la ceea ce poate provoca daune (identifica pericolele). Ce anume din activitățile, procesele sau substanțele utilizate care te-ar putea răni pe tine sau un angajat de-al tău sau o persoana detașată sau un vizitator?

Uită-te la cine ar putea fi rănit și cum

Pentru fiecare pericol, imaginează-ți cum ar putea fi afectați angajații sau ceilalți participanți la procesul de muncă, cum ar fi contractorii, detașați, puși la dispoziție sau vizitatorii - te va ajuta să identifici cea mai bună metodă de a controla riscul. Întrebă-ți angajații care cred că sunt pericolele de la locul lor de muncă. Vei avea surpriza să afli multe lucruri la care nu te-ai gândit.

 Găsește o metodă de a controla riscurile

Încearcă să îți dai seama care este probabilitatea să se întâmple un accident si cât de grave sunt consecințele. Astfel vei putea afla ce ar trebui să faci pentru a controla riscurile. Nu te aștepta să elimini absolut toate riscurile, este imposibil, dar cele ce rămân trebuie să te asiguri că le administrezi în mod responsabil.

Privește, te rog, la toate acțiunile pe care faci in acest moment și întreabă-te:

  • poți scăpa de pericol cu totul?
  • dacă nu poți scăpa de un pericol, ce poți face, astfel încât prejudiciul să fie puțin probabil?

Pune pe hârtie ceea ce ai aflat 

Dacă ai cel puțin 1 angajat, Legea 319/2006 spune că aceste observații trebuie să le pui pe hârtie. Poate fi o înregistrare simplă a pericolelor, a modului în care pot fi afectați angajații și ceea ce faci tu, angajatorul, pentru a controla acele riscuri.

 Revizuiește evaluările de risc

Modificările echipamentelor, substanțelor, procedurilor și personalului pot aduce riscuri noi. Dacă au existat modificări importante, trebuie să îți revizuiești și să actualizezi evaluarea riscurilor.

Întreabă-te de fiecare dată când apar schimbări:

  • s-a schimbat procesul?
  • s-au schimbat substanțele sau echipamentele utilizate în proces?
  • au identificat angajații o problemă?
  • ai învățat ceva din accidente și probleme?

Dacă vrei să afli când mai scriu un articol sau ai nevoie de mai multe informații? Citește aici, lasă-mi datele tale și te voi anunța.

Bonus, vei primi cele 2 check-list pe care le-am pregătit special pentru abonații la newsletter.

Dacă vrei să îmi spui părerea ta despre domeniile SSM și PSI, completează aici chestionarul.

8
Ce pierzi dacă procedurile de securitatea muncii s...
Masuri in cazul temperaturilor extreme

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts