Riscul - Componenta fireasca in lumea afacerilor

Analiza de Risc la Securitate Fizica

Există o convergenţă a părerilor celor care studiază economia şi, mai ales, a celor care activează în acest domeniu, potrivit căreia riscul în afaceri este ceva normal. Este o componentă firească şi de neînlăturat din lumea afacerilor. Dispariţia lui creează derută, ineficienţă şi generează comportamente nefireşti ale întreprinderilor, cum s-a constat în sistemele totalitare. Atunci, riscul sa diminuat, adesea chiar a dispărut, fiindcă economia a fost condusă prin pârghii de comandă de sorginte administrativă. Multitudinea factorilor, care generează riscul afacerilor, determină manifestarea acestuia în diferite ipostaze:

1. Riscul de piaţă

Orice studiu al pieţei ar efectua o firmă, nu poate afla cu precizie dacă tot ce va produce se va şi vinde. Cererea faţă de produsele unei firme este, de regulă, mai mult elastică decât stabilă, deoarece preferinţele şi orientările consumatorilor, nivelul preţului şi mărimea ofertei competitorilor sunt imprevizibile. Aşa că, instabilitatea cererii, a vânzărilor, a preţului, determină apariţia riscului în viaţa întreprinderilor. Prin analiza de risc la securitate fizica se asigura protejarea obiectelor, bunurilor prevazute de lege.

2. Riscul economic (de exploatare)

Evaluarea riscurilor si activitatea întreprinderilor diferă de la o ramură la alta, firmele confruntându-se cu situaţii diferite datorită interacţiunii unor factori, cum ar fi:

  • variabilitatea cererii, care face încasările nesigure, ca de altfel şi posibilităţile de plată a furnizorilor şi de extindere a afacerii;
  • fluctuaţia preţurilor de achiziţie a factorilor de producţie utilizaţi influenţează nivelul costurilor şi mărimea profitului firmei;
  • calitatea activităţii de marketing, care poate influenţa sau nu firma să adopte modificările impuse de conjunctura pieţei;
  • competenţa managerilor, reflectată în oportunitatea deciziilor luate, de care depinde ulterior succesul sau eşecul afacerii.

Riscul economic este legat de structura costurilor de exploatare (în fixe şi variabile) şi depinde în mod direct de ponderea mai mare sau mai mică a cheltuielilor fixe în totalul cheltuielilor. Pentru estimarea riscului de exploatare şi a riscului financiar, practica afacerilor utilizează un instrument de analiză cunoscut sub denumirea de pragul de rentabilitate, care permite stabilirea condiţiilor necesare realizării echilibrului microeconomic, cu sau fără profit (punctul mort).

Pragul de rentabilitate reprezintă volumul de activitate (volumul fizic al vânzărilor) numit volum critic, la care veniturile (cifra de afaceri critică) echilibrează cheltuielile, la punctul mort rezultatul fiind egal cu zero. Riscul de exploatare decurge din fluctuaţiile rezultatului exploatării în funcţie de poziţia faţă de pragul de rentabilitate (punctul mort) şi de structura costurilor de exploatare în fixe şi variabile. O primă modalitate de apreciere a riscului de exploatare are la bază marja de securitate reflectă poziţia cifrei de afaceri faţă de pragul de rentabilitate. Studii statistice arată că un interval de siguranţă de până la 10 % arată o situaţie instabilă, unul de 20 % caracterizează situaţia relativ stabilă, iar peste 20 % arată o situaţie confortabilă în raport cu pragul de rentabilitate.

Intervalul de siguranţă exprimă capacitatea întreprinderii de a-şi modifica producţia şi de a se adapta la cerinţele pieţei. Cu cât valoarea lui este mai mare, cu atât flexibilitatea întreprinderii este mai ridicată şi, riscul economic este mai redus. Aprecierea şi evaluarea riscului economic se poate realiza pe baza coeficientului levierului de exploatare numit şi grad de echilibrare a funcţionării întreprinderii. 

3. Riscul datorat schimbărilor în tehnologie

Deoarece evoluţia tehnologiei are un rol atât de important în activitatea concurenţială, anticiparea schimbărilor în acest domeniu poate îmbunătăţi poziţia unei firme pe piaţă. După cum orice ezitare, întârziere sau eroare în previzionarea evoluţiei tehnologiei sau în achiziţionarea celor mai adecvate realizări în domeniu, poate aduce prejudicii nebănuite întreprinderilor. Cine nu descoperă şi nici nu ajunge să cunoască caracteristicile ramurii, care determină particularităţile evoluţiei tehnologiei, va pierde. Explicaţia se află în faptul că factorii, sursele şi efectele schimbărilor progresive ale tehnologiei nu vor fi aceleaşi ca în situaţia discontinuităţii din acest plan.

1
Sfaturi cu privire la Analiza de Risc la Securita...
Instrumente de Siguranță. Analiză de Risc la Secur...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts