Viaţa muncitorilor, în pericol iminent. Angajatorii nu le dau echipamente de protecţie

Reprezentanţii ITM Constanţa au controlat cateva sute de agenti economici din domeniul constructiilor în ultimele luni, cumuland un total de 2500 de lucrători angajati. Acţiunile de control menite sa surprinda inadvertentele din punctul de vedere al Securitatatii si Sanatatii in Munca (SSM) au avut loc în cadrul campaniei naţionale de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Controalele desfasurate pe perioada a 3 luni s-au soldat cu emiterea de amenzi contraventionale, în valoare totală de 190000 lei. Concluzia inspectorilor ITM Constanta este ca viata muncitorilor in constructii este in pericol iminenet, angajatorii nu le ofera echipament individual de protectie. 

Cele mai multe nereguli întâlnite de inspectorii de muncă se referă la gestionarea necorespunzătoare de către angajatori a modului de acordare a echipamentului individual de protecţie sau utilizarea necorespunzătoare a acestuia de către lucrători. Lipsa de forta de munca ii imping pe patronii de firme de constructii sa accepte la lucru angajati care nu respecta normele de protectia muncii. Totodată, reprezentanţii firmelor de construcţii nu le-au dat întotdeauna angajatilor echipamente individuale de protectie ergonomice, pentru a împiedica în acest fel căderile de la înălţime.

Cei mai mulţi angajatori nu au facut dovada instruirii corespunzătoare in fisele de Securitate si Sanatate in Munca şi nu au facut dovada examinărilor medicale la zi - fisele de aptitudine. 

Potrivit inspectorului şef al ITM Constanta, obiectivele generale ale campaniei au fost: 

  • descurajarea angajatorilor din domeniul construcţiilor de a neglija obligatiile cu privire la echipamentul de protectie si examinarile medicale, prin respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă. 
  • descurajarea lucratorilor din domeniul constructiilor de a nu purta echipamentul individual de protectie, si de a lua parte la instructajele de SSM peridoce pentru a preveni accidentarile profesionale.

Prin acest demers s-a urmărit descurajarea angajatrilor de a neglija obligatiile pe parte de Securitate si Sanatate in munca cat si diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative, care derivă din nerespectarea prevederilor legale menţionate de către angajatorii din domeniul construcţiilor, dar şi promovarea bunelor practici în acest domeniu de activitate.

Este momentul ca angajatorii sa-si asume responsabilitatea din punctul de vedere al Securitatii si Sanatatii in munca a angajatilor cu atat mai mult cu cat lipsa de forta de munca calificata este acuta. Cresterea eficientei unui lucrator incepe cu respectarea normelor de Protectia Muncii.  

Protectia muncii are la baza concepte solide ce promoveaza viata. 

La mai bine de 10 ani de la adoptarea legilor europene cu privire la securitatea si sanatatea in munca, avem in continuare conceptii gresite la nivel de management antreprenorial. Constientizarea angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea normelor minime de SSM trebuie sa se face prin amendare, tocmai pentru a descuraja patronii de firme sa incalce nereguli.

Implicarea vine de jos in sus, de la fiecare angajat care identifica un abuz al angajatorului. Dincolo de remuneratie, trebuie sa existe simtul civic si responsabiliate pentru lucrul bine facut cat si pentru un respect reciproc angajator - angajat. Asadar, cheia este in mainile fiecaruia dintre noi sa actioneze corespunzator si sa-si asume orice decizie. Schimbarea incepe cu noi insine, si cu lucruri aparent marunte.

2
De ce este importantă securitatea la locul de munc...
Instruirea SSM si PSI a angajaților pentru a recun...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts